Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ψυχρή εισβολή πολικής αέριας μάζας με χιόνια στα ανατολικά

Το site μας για τον καιρό και όχι μόνο: Stairway.gr

Και για τον καιρό: Giomet.blogspot.com

Από σήμερα Σάββατο θα επηρεάσει σταδιακά από βορρά προς νότο τη χώρα μας ισχυρή ψυχρή εισβολή με πολική αέρια μάζα, που εχθές στεκόταν στην ανατολική Σκανδιναβία. Προσοχή στον ισχυρό παγετό ειδικά στη βόρεια Ελλάδα όλες τις μέρες από την Κυριακή και μετά.

ΣΑΒΒΑΤΟ


Τοπικές βροχές σε ολόκληρη τη χώρα με χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Από το βράδυ αναμένεται τα υψόμετρα χιονόπτωσης να κατέβουν και στα κεντρικά χαμηλότερα, περίπου >500μ. Οι άνεμοι αρχικά Δ-ΝΔ και αργότερα ΒΔ και Β, μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση μέσα στην ημέρα και κυρίως από το βράδυ δε θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Από το πρωί θα έχουμε τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και την ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα έως το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα νησιά και κατεβαίνοντας το κρύο θα γυρίσει τις βροχές σε χιόνι ειδικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου ακόμα και πολύ χαμηλά.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Θα συνεχιστεί ο καιρός με κρύο και ξηρούς βοριάδες. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην  Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου, στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη με χιονοπτώσεις κατά περιόδους ακόμα και μέχρι τη θάλασσα ειδικά στην Εύβοια. Το κρύο θα παγώνει τα κόκκαλα, αλλά επειδή θα είναι ξηρό στην ηπειρωτική Ελλάδα θα δώσει μόνο τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις κοντά στα βουνά και λίγες παρασυρόμενες νιφάδες σε άλλες περιοχές για τους φίλους του χιονιού. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 6-7 βαθμούς, αλλά η αισθητή θερμοκρασία θα είναι κάτω από το 0 σε πολλές περιοχές.
ΤΡΙΤΗ

Το κρύο θα ενταθεί λίγο από τα ξημερώματα της Τρίτης, όμως χιόνια θα έχουν μονο οι προαναφερθείσες περιοχές. Η πιθανότητα για λίγες νιφάδες στο κέντρο της Αθήνας είναι πιο αυξημένες από τη Δευτέρα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης. Τόσο κρύο αν ερχόταν από βορειοανατολικά και όχι βόρεια θα έφερνε χιόνια μέχρι τον Πειραιά, γιατί η αέρια μάζα θα εμπλουτιζόταν με υδρατμούς από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο. Στη δική μας όμως περίπτωση η μάζα είναι αρκετά ξηρή και όταν αναγκάζεται να ανέβει λόγω των βουνών δύσκολα συμπυκνώνει ή μπορεί ακόμα και να τα περάσει χωρίς καν να δημιουργήσει νέφη.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Παρόμοιος καιρός το πρωί με της Τρίτης, αλλά με εξασθένιση των φαινομένων και του κρύου καθώς η trough που μας επηρέασε θα ταξιδέψει προς Τουρκία και το τελευταίο κρύο που έμεινε στη χώρα μας θα σταθεί λίγο έως την Πέμπτη και την Παρασκευή πιο εξασθενημένο, με κάποια τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο. Στην Τουρκία να δείτε στην τηλεόραση πόσα χιόνια θα ρίξει!

ΓΕΡΑΚΙ

Στο χωριό μας θα έχουμε βροχές σήμερα Σάββατο και λίγο αύριο Κυριακή με χιόνια στον Πάρνωνα, μέσα στον Κοσμά και την Κυριακή χαμηλότερα ειδικά στη μεριά προς την Έλωνα. Τις επόμενες μέρες μπορεί να χουμε κάποιες νιφάδες και στο χωριό, κυρίως τη Δευτέρα το βράδυ και την τρίτη το πρωί, αλλά λίγες και παροδικές, κυρίως παρασυρόμενες από το βουνό. Μπορεί όμως να το πιάσει στα αυτοκίνητα και τις σκεπές. Γενικώς θα έχει παροδικές νεφώσεις με λίγα φαινόμενα και ήλιο. Οι βοριάδες θα "ξυρίζουν", αλλά δε θα είναι πάρα πολύ ισχυροί, όπως θα ήταν οι βορειοανατολικοί σε παρόμοια ψυχρή εισβολή από πιο ανατολικά.  Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση δε θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Δευτέρα και Τρίτη. Ήλιος με δόντια λοιπόν με παγετό και λίγα φαινόμενα. Προσοχή στις καλλιέργειες γιατί νωρίς το πρωί η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει κάτω από το 0 και τοπικά ο παγετός θα είναι ισχυρός.


ΜΕΤΕΩΠΟΡΕΙΑ:

http://forecast.uoa.gr/LINKS/SKIRON/skiron.php?field=zoomrain&lan=en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *