Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το κρύο συνεχίζεται...

Δευτέρα

Καλός καιρός με λίγα σύννεφα, κρύο κυρίως τη νύχτα και το πρωί, μέτριους βοριάδες και βροχές στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στη νότια Πελοπόννησο και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης πάνω από 1100-1300μ.

Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη


Πτώση της θερμοκρασίας με τοπικές ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις στα ανατολικά του κορμού της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων μέχρι 8 μποφόρ στο Αιγαίο και χιόνια πάνω από 400-500μ κυρίως την Τρίτη, αλλά στην Κρήτη πάνω από 900μ και πάνω από 700μ Τετάρτη και Πέμπτη.

Στην περίπτωσή μας η θερμοκρασία στα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας (-30 στα 500hPa και -6 στα 850hPa), η κατανομή της υγρασίας, τα χαμηλά γεωδυναμικά ύψη στα 500 και 300 hPa και ο συνδυασμός της τάσης για κυκλογένεση στα νοτιοανατολικά της Ελλάδας (ενίσχυση του βαρομετρικού χαμηλού που πέρασε) και της μετακίνησης προς τα ανατολικά του Αντικυκλώνα των Αζορών θα συντελέσουν στο σχηματισμό χιονιού και στις χιονοπτώσεις ακόμα και πάνω από 200-300μ, χωρίς απαραίτητα χιονόστρωση κάτω από 500μ. 

Χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, με χιονόστρωση στα Υπερβόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται τα ξημερώματα της Τετάρτης να δούμε νιφάδες και μικρό χαλάζι ακόμα πιο χαμηλά, με μισολιωμένη όψη ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

 Κρύο πάνω από τη χώρα μας, ενδεικτικά για την Τετάρτη η ισόθερμη των -5 στα 850 hPa περνάει πάνω από την Αττική. Τα προσήνεμα του Β-ΒΑ ρεύματος, παρόλο που θα έχουμε αρνητική μεταφορά στροβιλισμού θα δεχτούν υετό, κυρίως λόγω εμπλουτισμού της αέριας μάζας με υδρατμούς από το Αιγαίο και σύγκλισης στα ανατολικά των ορεινών όγκων.


Χάρτης χιονοπτώσεων
 Χάρτης Υετού (βροχής, χιονιού, χαλαζιού κτλ)
 Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή


Άνοδος της θερμοκρασίας ειδικά τη μέρα, ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα και εξασθένιση των ανέμων.


ΓΕΡΑΚΙ 

Στο Γεράκι μας ο βοριάς είναι συχνός και φέρνει ψυχρό και ξηρό αέρα κατρακυλώντας ή διαπερνώντας τον Πάρνωνα. Τα χιόνια είναι λίγα αλλά κατεβαίνουν και χαμηλότερα. Έτσι και τις επόμενες μέρες. Αύριο Δευτέρα υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας και χιονοπτώσεων στον Κοσμά και χαμηλότερα. Το κρύο θα είναι περισσότερο από Τρίτη, αλλά τα φαινόμενα φαίνεται να είναι λίγα έως και ανύπαρκτα. Πιθανότατα μέχρι την Πέμπτη να έχει στεφάνι από σύννεφα που μοιάζουν με βαμβάκι (σωρείτες ή cumulus), ενισχυμένους βοριάδες, έντονη αίσθηση του κρύου και πιθανότητα για παγετό στα σημεία που δεν το "πιάνει" πολύ ο άνεμος μέσα στον κάμπο. Από Παρασκευή αυξάνεται η θερμοκρασία κυρίως το μεσημέρι αλλά ο παγετός ίσως μας απειλήσει.

 Παρακολουθήστε τη μετεωπορεία κάνοντας κλικ παρακάτω: 

SKIRON

www.wrf-model.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *