Ο Ταπεινός Παράδεισος της Ευγενίας Κουμαντάρου
Οι μαυρόασπρες φωτογραφίες της Ευγενίας Κουμαντάρου αποκαλύπτουν τον «Ταπεινό Παράδεισο» της Τήνου στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Οι φωτογραφίες καταγράφουν τη ζωή – ανθρώπους και ζώα – και τη φύση του νησιού σμιλευμένη και από τα ανθρώπινα χέρια με μια ασύνειδη αίσθηση ομορφιάς που συνεργαζόταν με τη χρεία υποτάσσοντάς την.
Οι επιλογές του φακού κατευθύνουν το βλέμμα σε συνθέσεις, όπου έμψυχα και άψυχα ως να συνθέτουν μια εικόνα ομορφιάς που καθαγιάζει τον ανθρώπινο μόχθο. Το ξωκλήσι, οι πεζούλες, το αλώνι δεν μπορεί παρά να είναι εκεί. Τα ζώα να έχουν αυτές τις φίλιες και καρτερικές όψεις. Και οι άνθρωποι να φέρουν ευανάγνωστα στα πρόσωπά τους όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου που τους διαμόρφωσε.
Το βλέμμα – από τη θεματική έως τη φορμαλιστική φωτογράφηση - ακολουθεί πολλούς και διαφορετικούς τρόπους περιπλάνησης, από τη νοσταλγία και την πικρία της απώλειας έως την ευφορία της διαπίστωσης ότι ο ταπεινός παράδεισος αποτελεί προσωπική κατάκτηση.
Η ανακάλυψή του οδηγεί την Ευγενία Κουμαντάρου προοδευτικά σε εσώτερες διαδρομές που ορίζονται από την αφαίρεση του περιττού και επικεντρώνονται στη συνδιαλλαγή φωτός και σκότους, άσπρου και μαύρου˙ παρόντα και αδιαίρετα και τα δυο, αλλά εξαιρετικά απαιτητικά ως προς την αναζητούμενη μεταξύ τους ισορροπία. Μια ισορροπία που για να καταστεί ορατή και να αποτυπωθεί με τον φακό έχει κερδηθεί εντός της. Γι’ αυτό ακριβώς και με τις φωτογραφίες της αρθρώνεται ο διάλογος πέρα από το τοπικό, το νοσταλγικό ή το φολκλορικό στοιχείο. Οι φωτογραφίες ωθούν σε έναν διάλογο με τον τόπο αλλά και με τον εαυτό μας.
Ο τόπος όλων των φωτογραφιών είναι η Τήνος। Οι φωτογραφίες όμως, επειδή αποκαλύπτουν την ουσία του τόπου, διευρύνουν τα χωρικά του όρια και τον καθιστούν ελληνικό και παγκόσμιο˙ και κυρίως τον ανυψώνουν στον ταπεινό παράδεισο που αναζητούμε εντός μας।
Η Ευγενία Κουµαντάρου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστηµίου του Princeton στην Αγγλική Φιλολογία, µε δεύτερη ειδίκευση στην Φωτογραφία. Από το 1989, µετά από διετή επαγγελµατική ενασχόληση στο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum της Νέας Υόρκης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε µε φωτογραφήσεις για τον ελληνικό τύπο µε θέµα διάφορες κοινότητες της Ελλάδας. Το 1991, σε συνεργασία µε άλλους, ίδρυσε το αγγλόφωνο περιοδικό Odyssey µε κύριο θέµα τους Έλληνες και την Ελληνική Διασπορά. Το 1996 ίδρυσε την εταιρεία In Focus Ltd., µε αντικείµενο τη σύνταξη και έκδοση ετήσιων απολογισµών και φυλλαδίων παρουσιάσεων για τις µεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες.
Δρ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη
Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου