Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Αρχαιρεσίες Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας»

Το παρακάτω κείμενο, μας το έστειλε ο Δημήτρης Κατσάμπης, από την Αυστραλία।


ΓΕΡΟΝΘΡΑΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας», μετανάστες και μετανάστριες Γερονθραίοι και Γερονθραίες, καταγόμενοι από όλα τα χωριά του σημερινού δήμου, επιλέχτηκαν να συνεχίσουν την εδώ και δεκαετίες στήριξή τους προς το ιστορικό σωματείο εκπροσώπησης όλων των Λακώνων στην ελληνική παροικία της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία.

Στο καινούργιο προεδρείο του συλλόγου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος εξελέγησαν να συνεχίσουν οι Γερακίτες Χρήστος Δ. Βλάχος και Άννα Λάμπρου (το γένος Δούλφα)। (φωτό). Ο Δημήτρης Κατσάμπης και ο Βαγγέλης Μαλαβάζος, κι οι δυο από την Καρίτσα, εξελέγησαν γραμματέας και ταμίας αντίστοιχα, ενώ τις υπόλοιπες τρεις θέσεις στο προεδρείο τις ανέλαβαν ο Χρήστος Ν. Βλάχος από τη Σκάλα ως βοηθός γραμματέα, η Ιωάννα Πάντου από την Καστανιά ως βοηθός ταμία και η Αγγελική Κοτσώνη (το γένος Πήλιουρα) από την Καρίτσα ανέλαβε το ρόλο της συντονίστριας πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Επιπλέον, άλλοι οκτώ Γερονθραίοι συμμετέχουν στην ολομέλεια του ευρύτερου 25μελούς διοικητικού συμβουλίου. Αυτοί είναι: οι Γερακίτες Παναγιώτης Βλάχος, Γιάννης Μανούσος, Κατερίνα Μήτρη (το γένος Βλάχου), και Αντωνία Μητσοπούλου (το γένος Βλάχου)· οι Καριτσιώτες Αργύρης Αντωνίου και Γεωργία Βλάχου (το γένος Αντωνίου)· και, οι Καλλιθεάτες Γιώργος Μάζης και Ανθούλα Τσετσέρη. Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι στο ΔΣ είναι οι εξής: Μιχάλης Αντωνίου (από τη Ρόδο), Παναγιώτης Αρώνης (Ελαφόνησος), Γιώργος και Μηλιά Κληρονόμου(Τάλαντα), Γεώργιος Κρητικός (Τάλαντα), Ρούλα Μαλαβάζου (το γένος Σαρρή από τον Αϊ-Δημήτρη), Γιώργος και Βούλα Κρεμαστιώτη (Μολάους), Αλέκος Μιχαήλ (Κύπρος), Τασούλα Ντάγκα (το γένος Αδρεσάκη από Τάλαντα), και Ζαχαρίας Τσοράκος (Παρόρι). Επιπλέον την εφορευτική και εξελεγκτική επιτροπή αποτελούν οι Άννα Ζούνη (το γένος Μαρουδά από το Γεράκι), Βασίλης Γκιουζέπης (Ασωπός) και Γεώργιος Βλάχος (Βρονταμά).

Αν και τα δυο ηγετικά όργανα του συλλόγου παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση Γερονθραίων, αυτό ουσιαστικά αντικαθρεφτίζει και τη σύνθεση της Λακωνικής πατριάς στην πόλη της Αδελαΐδας η οποία προσέλκυσε πολλούς απόδημους από τα εξαθλιωμένα τον καιρό εκείνο ορεινά χωριά του Νότια Πάρνωνα κατά την περίοδο της μεταπολεμικής μαζικής μετανάστευσης στις δεκαετίες του '50 και του '60. Ανεξάρτητα από τα χωριά καταγωγής, ωστόσο, ασφαλώς όλοι στο προεδρείο και το ΔΣ σκέπτονται και ενεργούν πρώτα και κύρια προς όφελος της ελληνικής παροικίας σαν σύνολο, με ξεχωριστό φυσικά ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Λακωνία, ολόκληρη από τη νεότερη Νεάπολη μέχρι και τις βορειότερες Καρυές.

Ο Παλλακωνικός Σύλλογος παρουσιάζει μακρά και πολύ δραστήρια συμβολή στην κοινωνική ζωή της ελληνικής παροικίας στην Αδελαΐδα και την Νότια Αυστραλία. Ιδρύθηκε το 1966 και είναι ενδιαφέρον ότι πρώτος του γραμματέας ήταν ο σημερινό πρόεδρος, Χρήστος Δ Βλάχος, τότε ένας νεαρός 22-χρονος νεοφερμένος μετανάστης από το Γεράκι. Άλλα μέλη του ιδρυτικού διοικητικού συμβουλίου ήταν οι Ηλίας Καρούνος (πρόεδρος από τον Μυστρά), Γεώργιος Οικονόμου (αντιπρόεδρος από Άγιους Ανάργυρους), Γεώργιος Ανδρεσάκης (ταμίας από τα Τάλαντα), Γεώργιος Κατσάπης (Σκάλα), Γεώργιος Κρητικός (Τάλαντα) και Βαγγέλης Ψαράκης (Βάτικα).

Από την αρχή τα ιδρυτικά μέλη θεώρησαν αναγκαίους σκοπούς του συλλόγου:

• Να φέρει πιο κοντά όλους τους Λάκωνες της Νότιας Αυστραλίας

• Να διατηρήσει και να περάσει στις μεθεπόμενες αυστραλογεννημένες και αυστραλομεγαλωμένες γενιές την πλούσια λαογραφική και μουσική παράδοση της πατρίδας

• Να διατηρήσει στενές επαφές με τις ρίζες τους, τη Λακωνία, και να προσφέρει κάθε βοήθεια σ' αυτή και σε δεινοπαθούντες πατριώτες

Το Γενάρη του 1997 ο σύλλογος αγόρασε δικό του χτίριο και ανέλαβε την πρόκληση να δημιουργήσει το Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο που θα στοχεύει να καλύπτει τις ανάγκες όλης της λακωνικής πάτριας και όλων των φίλων:

• Παιδική χαρά για τα παιδιά

• Αίθουσα διασκέδασης για τη νέα γενιά

• Λέσχη για τους ηλικιωμένους

• Χώρο συνάντησης για όλους

• Στέγαση μόνιμης έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων από τη Λακωνία

• Δημιουργία αναγνωστηρίου και βιβλιοθήκης

Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι πολλές, αλλά οι εκδηλώσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι οι ακόλουθες:

• Οι Λάκωνες καλωσορίζουν κάθε καινούργιο χρόνο όλοι μαζί στον καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο χορό του συλλόγου

• Κατά το τέλος του καλοκαιριού ο σύλλογος διοργανώνει εκδρομή, έξω απ' την πόλη της Αδελαΐδας, για τα μέλη του

• Την πρώτη Κυριακή του Μάη ο σύλλογος τιμάει τις μητέρες με απογευματινό μπάρμπεκιου

• Την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη γιορτάζεται η Μέρα του Πατέρα

• Η Γιορτή του Συλλόγου γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη

• Επιπλέον διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας, συμπεριλαμβανομένων την σφαγή στο Μονοδέντρι κάθε Νοέμβριο, και το ολοκαύτωμα των Βρονταμιτών στο Παλιομονάστηρο κάθε Σεπτέμβρη.

• Οι Λάκωνες και φίλοι έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν κάθε Παρασκευή βράδυ στο Λακωνικό Οικογενειακό Κέντρο που προσφέρει ένα άνετο, ξεκούραστο, οικογενειακό περιβάλλον

• Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα ο σύλλογος διοργανώνει μπάρμπεκιου προωθώντας πάντοτε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης και οικογενειακό περιβάλλον

Εκτός από τα ανωτέρω, άμεσες προκλήσεις για το νέο συμβούλιο είναι ίδρυση χοροδιδασκαλείου και να εξακολουθήσει να προωθεί τη διατήρηση της μητρικής μας γλώσσας την Ελληνική, την αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των Λακώνων και γενικά όλων των πατριωτών. Πάνω απ' όλα ο Παλλακωνικός Σύλλογος να συνεχίσει να δένει κάθε Λάκωνα ψυχικά με τις ρίζες του।


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών εύχεται ολόθερμα συγχαρητήρια στους συμπατριώτες για την εκλογή τους, και καλή δύναμη στο έργο τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *