Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ NYXTA MOYΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΗΣ


Διεθνής Ημέρα Μουσείων και Νύχτα των Μουσείων (Τετάρτη, 18 Μαϊου 2011) στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης γιορτάζει την Τετάρτη, 18 Μαϊου 2011, δύο μουσειακές επετείους: τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» και τη «Νύχτα των Μουσείων».
Η Πινακοθήκη θα παραμείνει ανοικτή από τις 9.00 έως τις 24.00 καλώντας τους επισκέπτες της να ξεδιπλώσουν τις μνήμες τους.
Πρόγραμμα
10.30 το πρωί: Η Ειρήνη Κοκκορού, κοινωνική λειτουργός, αφηγείται το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη «Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας και τα καλεί να «θυμηθούν» τα συναισθήματά τους με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Ταπεινός Παράδεισος».
18.00 έως 19.00: Η Ειρήνη Κοκκορού αφηγείται την «Παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας» σε ενήλικες που αισθάνονται ως παιδιά και σε παιδιά που ξέρουν ότι στο ψέμα του παραμυθιού είναι κρυμμένη η αλήθεια (αφήγηση για παιδιά που συνοδεύονται από ενήλικες).
19.30 έως 20.30: «Η γιαγιά θυμάται». Μνήμες που αφηγείται η γιαγιά.
21.00: Η νηπιαγωγός Φλώρα Γιαννακάκη ξετυλίγει μέσα από τα παραμύθια το κουβάρι της μνήμης που ακουμπά στις ξερολιθιές και στις προσωπογραφίες των φωτογραφιών της Ευγενίας Κουμαντάρου. Ο κιθαρίστας Χαράλαμπος Γούλας, καθηγητής του Εθνικού Ωδείου, την συνοδεύει με την κιθάρα του.
22.00: Ακολουθεί νυχτέρι με ρακί και για όποιον/όποια το επιθυμεί καλλιτεχνική δημιουργία. Με την καθοδήγηση της εικαστικού-εκπαιδευτικού Μαρίας Οικονόμου οι μνήμες ζωντανεύουν με χρώματα και εικόνες στο Εργαστήρι της Πινακοθήκης.
Οι δύο επέτειοι
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε, από το 1977, τη 18η Μαϊου ως «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Με το θέμα του φετινού εορτασμού, «Μουσεία και Μνήμη», τονίζεται η σημασία των μουσείων ως φορέων διάσωσης και διαφύλαξης της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.

Η «Νύχτα των Μουσείων» (La Nuit des Musées) θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας με στόχο την προσέλκυση νέων ομάδων κοινού. Ο εορτασμός πραγματοποιείται μία ημέρα το χρόνο, κατά την οποία τα μουσεία που συμμετέχουν παραμένουν ανοικτά, με ελεύθερη είσοδο, από τη δύση του ηλίου έως τη μία π.μ. και διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Η «Νύχτα των Μουσείων» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και της UNESCO.

Δρ Γεωργία Κακούρου - Χρόνη

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης - Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης
Κων/νου Πλαιολόγου 123
23 100 Σπάρτη
τηλ. 27310 81557

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *