Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ολοκληρώθηκε ο φετινός εθελοντικός καθαρισμός σε παραλίες και φυσικές περιοχές της προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού στο πλαίσιο της Πανελλαδικής εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετείχε για 3η συνεχόμενη χρονιά στην πανελλαδική εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», μία πρωτοβουλία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, η οποία τελεί υπό τον συντονισμό του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Φέτος, υλοποιήθηκε ένα πενθήμερο πρόγραμμα εθελοντικών καθαρισμών σε πέντε διαφορετικές φυσικές περιοχές της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα. Από την Δευτέρα 9 Μαΐου, έως και την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011, καθαρίστηκαν περιοχές πλησίον του Αγίου Πέτρου (περιοχή Ξηροκαμπίου και Μαλεβής), της Καστάνιτσας, του Λεωνίδιου (θέση Πλάκα), του Γερακίου και οι καθαρισμοί ολοκληρώθηκαν, με την περιοχή Ατσίγγανος στο Παράλιο Άστρος.
Στην εκστρατεία αυτή, μία από τις μεγαλύτερες και μαζικότερες εθελοντικές πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό, και πρωτίστως σε μεσογειακό επίπεδο, πρωταγωνιστές είναι οι ενεργοί πολίτες… οι εθελοντές! Πάνω από τετρακόσιοι (400) εθελοντές έδωσαν δυναμικό «παρών» στους καθαρισμούς της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα. Συμμετείχαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, δύτες, ψαράδες, κτηνοτρόφοι, σύλλογοι, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, ακόμα και μεμονωμένοι πολίτες!! Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν θεατρικά δρώμενα, ποιήματα, τραγούδια και ζωγραφιές με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση και να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες παρατήρησης και καταγραφής των απορριμμάτων.
Η καλή διάθεση όλων των εθελοντών χαρακτήρισε την προσπάθειά τους, η οποία τελικά απέδωσε «πλούσιους καρπούς»: συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες περιείχαν ως «βασικό πρωταγωνιστή» και φέτος… το πλαστικό. Ο κύριος όγκος των σκουπιδιών σχετίζεται ξεκάθαρα με δραστηριότητες αναψυχής και αποτελείται από χάρτινες συσκευασίες φαγητού, σακούλες, καπάκια, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών, αποτσίγαρα και κομμάτια πλαστικού, ενώ δεν έλειψαν τα ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα, τα στρώματα, τα έπιπλα, τα σπασμένα τζάμια και οι οικιακές συσκευές!!
Η μεγάλη προσέλευση εθελοντών στις περιοχές του καθαρισμού, με στόχο να τις προστατέψουν και να τις εξυγιάνουν, αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι, όχι απλά συμβατή αλλά και απαραίτητη για τη βιώσιμη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και σε συνδυασμό με την εκπόνηση από τους αρμόδιους φορείς ειδικών διαχειριστικών σχεδίων μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό πλαίσιο για την ουσιαστική διαφύλαξή τους.
Η συμμετοχή όλων μας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι μία προσωπικά υπεύθυνη στάση που ενδυναμώνει το ρόλο μας και τα δικαιώματά μας ως πολίτες αυτής της χώρας. Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα Υγροτόπου Μουστού ενθαρρύνει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε μελλοντικές εθελοντικές δράσεις που θα υλοποιηθούν και να πάρουν μέρος στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλης οικολογικής αξίας προστατευόμενες περιοχές του Πάρνωνα και του Υγροτόπου Μουστού.
Η εθελοντική προσφορά και δράση, έχει την «τιμητική» της φέτος, καθώς το 2011 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα Υγροτόπου Μουστού θα συνεχίσει την προσπάθεια της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών και της ενδυνάμωσης του θεσμού του εθελοντισμού. Με τον συνεχή προγραμματισμό παρόμοιων δράσεων, θα δίνει πάντα έμφαση στο θέμα της προστασίας, και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού.
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας


Στο Γεράκι, στην εκστρατεία συμμετείχαν οι μαθητές της πέμπτης και της έκτης δημοτικού, καθώς και των δύο τμημάτων του νηπιαγωγείου, μαζί με τους δασκάλους τους και γονείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *