Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ"

Αύριο, 2 Μαΐου, η εκκλησία μας γιορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Για το Γεράκι, είναι μια μέρα ιδιαίτερη, μια ημέρα γιορτής, καθώς εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί σαν τοπική εορτή και σαν αργία. Την παραμονή, τελείται ο εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό, ο οποίος είναι ένας από τα πιο όμορφα και ιστορικά μνημεία του Γερακίου!
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, του 12ου αιώνα
Ανήμερα της εορτής, το πρωί τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία, στον κεντρικό Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, αρκετές φορές και χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας!
Το βράδι, εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια γίνεται το πανηγύρι με παραδοσιακή ορχήστρα, στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Σε συνέχεια αυτής της παράδοσης, και τη φετινή χρονιά, ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου θα γίνει με την πρέπουσα λαμπρότητα: Στη θεία λειτουργία θα παραστούν οι Αρχές του τόπου, αντιπροσωπείες μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, με τη σημαία τους, ενώ η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα συνοδεύσει μελωδικά τη λιτάνευση της εικόνας, σε μια συμβολική διαδρομή στο κέντρο του χωριού.
Το βράδι , στις 9, στην κεντρική πλατεία, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, η έναρξη του πανηγυριού θα γίνει από τους μικρούς μαθητές, αλλά και ομάδα ενηλίκων, της χοροδιδασκάλου κας Νάγιας Πουλημενάκου, που θα χορέψουν με τις παραδοσιακές στολές τους.
Στη συνέχεια θα έχουμε για μια ακόμη φορά την τύχη να διασκεδάσουμε υπό τους ήχους της γνωστής και αγαπημένης μας λαϊκής ορχήστρας, "Παλίρροιας", (με Σ Κουτσοβασίλη, Κ. Παπαγεωργίου και Α. Κοκκόλη στο τραγούδι), προσκαλεσμένη από το Δήμο .και από το τοπικό συμβούλιο.
Τα μαγαζιά θα είναι κλειστά, όλη την ημέρα, όπως επίσης θα είναι κλειστά τα σχολεία και οι υπηρεσίες.


Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *