Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΠΛHΜΜYΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Tις χειρότερες πλημμύρες από το 1893 αντιμετωπίζει το Μπρισμπέιν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας όπου ζουν και πολλές χιλιάδες ομογενείς.
Μεταξύ των χιλιάδων κατοίκων που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είναι και αρκετοί ομογενείς. Η περιοχή West End που βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού Μπρίσμπαν, που έχει υπερχειλίσει, έχει αρχίσει να πλημμυρίζει. Πρόκειται για μια περιοχή όπου μένει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ήδη το Κέντρο της Ελληνικής Κοινωνικής Πρόνοιας του Μπρισμπέιν προσφέρει κατάλυμα στους πλημμυροπαθείς ομογενείς της πόλης.

Η διευθύντρια του Κέντρου, κ. Άντζελα Αντρώνη κάνει λόγο για «εφιαλτική κατάσταση» και υπογραμμίζει πως όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Έτσι μετά τους ομογενείς που έχασαν τις περιουσίες τους στις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας που έπληξαν το Κουίνσλαντ, στους πλημμυροπαθείς προστέθηκαν και πολλοί Έλληνες του Μπρισμπέϊν. (Πηγή)

Οι κάτοικοι στο Κουίνσλαντ και σε όλη την Αυστραλία παρέστησαν σε επιμνημόσυνες δεήσεις στη μνήμη των νεκρών.

Τρεις εβδομάδες πλημμυρών οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 28 ατόμων.

«Δυστυχώς ο αριθμός των θυμάτων μετά τις πλημμύρες αυξήθηκε και σήμερα, μετά τον εντοπισμό της σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας μέσα σε σπίτι στο Γκράνθαμ» ένα χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Αννα Μπλάι.

Το Γκράνθαμ παραμένει σε ποσοστό 70% αποκλεισμένο, ενώ τα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες.



Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν στα κατεστραμμένα σπίτια για να βρουν και άλλα θύματα. Τουλάχιστον 14 άτομα αγνοούνται ακόμα.

Την ίδια στιγμή, ο νότος της χώρας που επλήγη πριν από δύο χρόνια από πυρκαγιές, πλήττεται με τη σειρά του από πλημμύρες και παρουσιάζει ταχεία αύξηση της στάθμης των υδάτων.

Περισσότερες από 30 πόλεις στη νοτιοανατολική Αυστραλία επλήγησαν την Κυριακή από τις πλημμύρες.

Στην πολιτεία Βικτόρια 13.000 κατοικίες πλημμύρισαν, 3.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και σχεδόν σε 80 πόλεις καταγράφεται μια πρωτοφανής άνοδος της στάθμης του νερού.

Στη Μελβούρνη 8.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα με τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχοπτώσεις να σαρώνουν την πόλη. Παρόμοια προβλήματα έχουν και ορισμένες πόλεις στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Πρόκειται για καταστροφή. Δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι χαμηλά στην πόλη που να μην έχει πλημμυρίσει» δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Το νησί της Τασμανίας στη νότια Αυστραλία αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, με τις γέφυρες να έχουν καταστραφεί από τους χειμάρρους νερού και εκατοντάδες κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Άννα Μπλάι συναντήθηκε την Κυριακή με κατοίκους ενός προαστίου του Μπρισμπέιν που υπέστη μεγάλες καταστροφές και τα ερείπια ακόμη σχηματίζουν βουνά στα πεζοδρόμια.

«Τουλάχιστον 28.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και 3,1 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κουίνσλαντ επλήγησαν» δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γουέιν Σουάν που συνόδευε την πρωθυπουργό.

Μια επιφάνεια 500.000 τ.χλμ., δηλαδή το αντίστοιχο της επιφάνειας της Ισπανίας, επλήγη από τη φυσική καταστροφή, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

«Οι πλημμύρες είχαν σοβαρές συνέπειες στον τουρισμό, τις εξαγωγές, κυρίως του άνθρακα και στις επιχειρήσεις. Ακόμη είναι νωρίς να υπολογιστεί το ακριβές κόστος» τόνισε ο Σουάν.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το ομοσπονδιακό κράτος και η πολιτεία Κουίνσλαντ αποδέσμευσαν από 10 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας το καθένα για το ταμείο έκτακτης βοήθειας.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων προειδοποίησαν για τους κινδύνους λοιμώξεων για δεκάδες χιλιάδες από τους πληγέντες που περπατούν εδώ και μέρες μέσα σε μια λάσπη-βούρκο, ενώ η θερμοκρασία στο Μπρισμπέιν κυμαίνεται στους 28 βαθμούς.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr


Αυστραλία: Η 6η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο (7.686.850 τ.χλμ, περίπου 60 φορές όσο η Ελλάδα), με περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους, από τους οποίους, πάνω από 500.000 είναι Έλληνες.
Το κλίμα της απέραντης αυτής χώρας, είναι λογικό να παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στις διάφορες περιοχές. Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι κλιματικοί τύποι στην Αυστραλία: Η βόρεια Αυστραλία, καθώς ανήκει στην Τροπική ζώνη, έχει τροπικό κλίμα, (ζεστό και υγρό), και επηρρεάζεται από τους μουσσώνες. Η Ανατολική Αυστραλία (Κουήνσλαντ) έχει Υποτροπικό κλίμα, ενώ η Νότια και Ανατολική (Βικτόρια, Νέα Νότια Ουαλία) Εύκρατο - Μεσογειακό. Στο κέντρο της ηπείρου, το κλίμα είναι ερημικό.Γενικά, αν και σημειώνονται πολλές βροχές, συχνά φυσούν ξηροί άνεμοι που συντελούν στην έλλειψη βροχών για πολλά χρόνια.
Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Κουίνσλαντ οφείλονται στις σφοδρές βροχοπτώσεις που προκάλεσαν δύο - θεωρητικά - ασύνδετα φαινόμενα: το Λα Νίνια - περιοδική αλληλεπίδραση ανάμεσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και την ατμόσφαιρα της Γης - και το βαρομετρικό χαμηλό των μουσώνων που προκαλεί βροχοπτώσεις στην περιοχή. (δείτε "τυφώνες") και επίσης δείτε μία ενδιαφέρουσα αναπαράσταση στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.naftemporiki.gr/infographics/graph.asp?id=33197
Για τις καταστροφές στο Μπρίσμπαιην, ευθύνεται κατά ένα ποσοστό και η άναρχη δόμηση, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται ταχύτατα σε μια πόλη που ευημερεί , και sυνεχώς αναπτύσσεται.

Α.Σαράντη

1 σχόλιο:

  1. Η Λά Νίνια είναι ουσιαστικά τό αντίθετο τού αδελφού της καί συνοδεύεται μέ μικρότερες τού συνήθους επιφανειακές θερμοκρασίες στόν ανατολικό καί κεντρικό Ειρηνικό. Άν καί τείνει νά εμφανίζεται μέ μικρότερη συχνότητα, ωστόσο επηρεάζει καί αυτή τό παγκόσμιο καιρικό μοντέλο προκαλώντας αλλαγές αντίθετες τού Ελ Νίνιο. Ακολουθεί εικόνα πού εμφανίζει χρωματικά τήν κατανομή τών επιφανειακών θερμοκρασιών κατά τήν διάρκεια φαινομένου Λά Νίνια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες τού κεντρο-ανατολικού Ειρηνικού ωκεανού είναι εμφανείς. Αλλά άς πάρουμε τά πράγματα από τήν αρχή τους. Μέ τό όνομα Ελ Νίνιο οι ψαράδες τού Περού καί τού Εκουαδόρ αναφέρονται σέ ένα θερμό θαλάσσιο ρεύμα πού εμφανίζεται στίς ακτές τους γύρω στά Χριστούγεννα καί διαρκεί μερικούς μήνες. Ισπανικά μάλιστα Ελ Νίνιο σημαίνει τό μωρό καί λόγω Χριστουγέννων μπορεί νά αποδοθεί καί ως Θείο Βρέφος. Λόγω τών θερμών υδάτων τά ψάρια είναι λιγοστά τήν περίοδο αυτή καί οι ψαράδες βρίσκουν τήν ευκαιρία νά κάνουν διακοπές κατά τήν διάρκεια τών οποίων ασχολούνται μέ τήν συντήρηση τού εξοπλισμού τους καί διαθέτουν περισσότερο χρόνο γιά τίς οικογένειές τους. Κάθε μερικά χρόνια όμως (3 - 7) τά νερά είναι ιδιαίτερα θερμά και οι διακοπές παρατείνονται υποχρεωτικά μέχρι καί τόν Μάϊο ή τόν Ιούνιο καί μάλλον μιλάμε πλέον γιά ανεργία τών ψαράδων. Γενικώς το φαινόμενο μάλλον θα συνεχιστεί όπως φαίνεται στους χάρτες του προγνωστικού μοντέλου GFS. http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnaus.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *