Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κοσμάς Κυνουρίας: Σαν σήμερα...


Σήμερα είναι μια θλιβερή επέτειος για τον Κοσμά Κυνουρίας, το πανέμορφο ορεινό χωριό του Πάρνωνα, (υψόμετρο 1150μ), μόλις 18 χλμ από το Γεράκι. Πριν από 67 ακριβώς χρόνια, τη νύχτα της 29ης προς 30ή Ιανουαρίου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές, σε συνεργασία με τα ελληνικά τάγματα ασφαλείας, έκαψαν ολοσχερώς το χωριό , καταστρέφοντας τα 498 (από τα 505) σπίτια του χωριού.

Στην περίοδο της γερμανοϊταλικής κατοχής (1941-1944) το χωριό έπαιξε ενεργό ρόλο στην Εθνική Αντίσταση, στη οποία έλαβαν μέρος 58 Κοσμίτες ως τακτικοί και 21 ως εφεδρικοί αντάρτες του "ΕΛΑΣ". Στις 27/7/1943, Κοσμίτες μαζί με άλλους αντάρτες του ΕΛΑΣ της περιοχής έξω από το χωριό στη θέση "Σταυρός" δώσανε μια από τις πρώτες μάχες στο Μοριά κατά των Ιταλών κατακτητών, όπου σκοτώθηκε ο Ιταλός διοικητής της Τρίπολης, Φεστούτσιο. Στη μάχη αυτή έλαβαν μέρος 44 Κοσμίτες και 12 από άλλα χωριά της περιοχής, και ήτανε νικηφόρα. Στον Κοσμά έγινε στις 17/5/1943 η πρώτη ευρεία σύσκεψη Στελεχών του Ε.Α.Μ. στο Μοριά, καθώς και το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.
Σήμερα, χάρη στην αγάπη και το μεράκι των κατοίκων του, ο Κοσμάς έχει ανοικοδομηθεί πλήρως, εξ΄ολοκλήρου από πέτρα, αποτελώντας ένα σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα παραδοσιακό τουριστικό θέρετρο, με πολλούς ωραίους ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες...
Περισσότερα...
και άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *