Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ" ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Για έναν ακόμη μήνα (μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου) θα παραμείνει ανοικτή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η έκθεση αφιερωμένη στην Anne Marie Sophie Barbé de Marbois, Δούκισσα της Πλακεντίας, με τίτλο «Δούκισσα της Πλακεντίας. Η ιστορία που γέννησε το μύθο».
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο έχει προγραμματίσει ξεναγήσεις με την επιμελήτρια της έκθεσης Ιστορικό Τέχνης δρ Ελένη Μάργαρη. Η πρώτη ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/1/2011 στις 11.00 και θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν είναι απαραίτητο να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2132139572.
Στόχος της έκθεσης αυτής δεν είναι μόνο η παρουσίαση άγνωστων στοιχείων και περιστατικών της ζωής της, αλλά και η σκιαγράφηση του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Γαλλίας και της Ελλάδας, μέσα στα οποία εκείνη έδρασε. Η έκθεση αποτελεί μια συναρπαστική διήγηση μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, που φωτίζει σκοτεινές πτυχές της ιστορίας της ζωής της στενά συνδεδεμένες με πτυχές της νεοελληνικής ιστορίας.
Στον χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται πορτρέτα της ίδιας της Δούκισσας και μελών της οικογένειάς της, ιδιόχειρες επιστολές της, τεκμήρια των δωρεών της προς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής σχετικά με γνωστά περιστατικά του βίου της, φωτογραφίες και σχέδια των κτηρίων που ανοικοδόμησε και τα οποία συνιστούν την σημαντικότερη κληρονομιά της, καθώς και τον δεσμό της με το Βυζαντινό Μουσείο. Παράλληλα αναδεικνύεται η μυθολογία που πλέχτηκε γύρω από το όνομά της, ήδη ενώ εκείνη ζούσε. Τεκμηριωμένες βιογραφίες, μυθιστορήματα, λαϊκά αναγνώσματα, καθώς και μια κινηματογραφική ταινία παρουσιάζουν την σταδιακή μετατροπή του προσώπου της Δούκισσας από ιστορικό σε θρυλικό.
Περισσότερα... www.byzantinemuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *