Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Χιόνια στα ανατολικά προσήνεμα το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη 8 και 9 Γενάρη

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr

Από σήμερα 6 Γενάρη, ημέρα των Θεοφανείων επηρεάζει σταδιακά μία ψυχρή εισβολή τη χώρα μας, η οποία θα φτάσει σε κορύφωση από τη Δευτέρα το βράδυ έως την Τετάρτη το απόγευμα. Ειδικά οι πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Τρίτης κρύβουν εκπλήξεις για τους κατοίκους κυρίως της Εύβοιας, της ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς, των νησιών του κεντρικού Αιγαίου, της Κρήτης και ίσως της ανατολικής Πελοποννήσου και φυσικά της Αθήνας, αφού βοριάδες, πολύ κρύο, βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις σε υψόμετρα από 100-200 μ και πάνω στην κεντρική Ελλάδα και 400-500μ στην Κρήτη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Στα παραθαλάσσια τμήματα ίσως εμφανιστεί χιονόλυτος (λιωμένο χιόνι) ή χιονόνερο (ανακατεμένες νιφάδες και βροχοσταγόνες). Οι νιφάδες σε πολλές περιοχές θα είναι χοντρές (στουπόχιονο!) και η χιονόπτωση θα κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τουλάχιστον σε περιοχές κάτω από 400μ.

Η χιονόστρωση στην Αθήνα θα σημειωθεί στα βόρεια προάστια και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ορεινούς όγκους (χιονόστρωση θεωρείται και να το πιάσει στα αμάξια ή στο γρασίδι). Από το απόγευμα της Τρίτης οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται σταδιακά στα ορεινά και ένα κύμα νέων πιο ασθενών χιονοπτώσεων ίσως επηρεάσει την Αθήνα την Τετάρτη το πρωί. Από Πέμπτη θα χρειαστεί προσοχή λόγω του παγετού, αν και η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας θα συντελέσει στην αλλαγή του σκηνικού του καιρού.

Στο Γεράκι και γενικώς στη Λακωνία υπάρχει μια πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις νωρίς το πρωί της Τρίτης, αλλά τα φαινόμενα φαίνεται να περιορίζονται περισσότερο στα βουνά, με τάση για εντοπισμό μόνο στα ανατολικά. Ο βοριάς θα ξυρίζει και ο παγετός Τρίτη έως Πέμπτη θα είναι κατά τόπους ισχυρός με θερμοκρασίες κάτω από -2 βαθμούς στον κάμπο, ειδικά τις ώρες που δε θα φυσάει τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Χάρτης θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 850 hPa του αμερικάνικου μοντέλου GFS για Τρίτη 8 Γενάρη 14:00 ώρα Ελλάδος, όπου φαίνεται η ισχυρή ψυχρή εισβολή στη χώρα μας, με θερμοκρασίες στα 850 hPa πάνω από την Αθήνα περίπου -8 βαθμούς, που σύμφωνα με την εμπειρία καλύπτει ένα από τα κριτήρια για χιονόπτωση στην Αθήνα (Η θερμοκρασία στα 850 hPa θα πρέπει να είναι από -6 έως -8 και κάτω, γιατί αυτός είναι απαραίτητος παράγοντας για να φτιαχτούν και να επιβιώσουν χιονονιφάδες πάνω από την Αθήνα και να φτάσουν στο έδαφος. Άλλα κριτήρια είναι η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, η στροφή του με το ύψος, η ένταση του Snow Aegean effect, η διαδρομή της αέριας μάζας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, η διαφορά θερμοκρασίας θάλασσας και αέρα, η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα κοντά στο έδαφος κ.α.)

 Χρωματική απόχρωση της κατανομής της αθροιστικής χιονόπτωσης 3-ωρου σε mm ισοδύναμου χιονιού σε υγρή φάση στην επιφάνεια για προκαθορισμένα ύψη (0.5, 2, 4, 8, 16 και 24 mm) για την Τρίτη 11:00 ώρα Ελλάδος. Μοντέλο WRF-NMM της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών 

 
Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - MSc Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στα κατάλληλα πεδία και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ!

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού WRF-NMM της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών:


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο SKIRON της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών:


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο RAMS της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *