Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τοπικές μπόρες την Πέμπτη 4/10 και επιδείνωση την επόμενη εβδομάδα

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr

Αύριο Πέμπτη 4/10 το χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η αστάθεια με τοπικές μπόρες ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, αλλά και στην Αθήνα. Στο Νομό Λακωνίας ίσως να βρέξει για λίγο κοντά στα ορεινά. Δεν αποκλείεται να φορτώσει από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και να βρέξει σε Σπάρτη και Γεράκι.

Έτσι, η θερμοκρασία γενικώς δε θα ξεπεράσει τους 28 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα, αν και το βράδυ ειδικά σε μέρη που θα έχει βρέξει θα πέσει κάτω από 20 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά ΒΔ 5-6 μποφόρ κυρίως στο Ιόνιο και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Από Παρασκευή ο καιρός βελτιώνεται και μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται σταδιακή αλλαγή του καιρού με βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και πιθανότητα βροχών, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί και θα βαθύνει στην περιοχή μας με την κάθοδο μια trough από τα βόρεια.

Ωστόσο ακόμα δε φαίνεται ο καιρός να αλλάζει πολύ, καθώς αναμενόμενο για την εποχή θα ήταν συστήματα από την Ιταλία με πολλές βροχές. Με κάθε επιφύλαξη φαίνεται τέτοια βαρομετρικά συστήματα να έρχονται στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Παρακάτω στο χάρτη 500 hPa και επιφανείας φαίνεται ο σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από τη χώρα μας και η ευρύτερη trough στην περιοχή, που θα βαθύνει το χαμηλό, όμως πιο νοτιοανατολικά από τη χώρα μας, γι΄αυτό και δε θα θα έχουμε πολύ έντονα φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν αποκλείεται βέβαια λόγω της καθετότητας των ισοϋψών με τις ισόθερμες στα 500 hPa, να έχουμε δημιουργία δευτερεύοντος χαμηλού στα νοτιοδυτικά της χώρας μας, λόγω έντονης ψυχρής μεταφοράς στην περιοχή αυτή.

Χάρτης 500 hPa και επιφανείας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καιρού για τη Δευτέρα 8/10 00 UTC


Παρακάτω στο χάρτη 850 hPa φαίνεται το λεγόμενο packing ισοθέρμων στη βορειοδυτική Ελλάδα, που υποδηλώνει αλλαγή του καιρού. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για ψυχρό μέτωπο στην περιοχή λόγω αυτής της σύσφιξης των ισοθέρμων, το οποίο θα φέρει βροχές και καταιγίδες. Όμως η κίνηση του προς τα νότια είναι αμφίβολη, αφού οι ισουψείς είναι σχεδόν παράλληλες στα 850 hPa.

Χάρτης 850 hPa του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καιρού για τη Δευτέρα 8/10 00 UTC


Παρακάτω βλέπουμε ότι αναμένονται βροχές το απόγευμα της Πέμπτης 4/10 σε περιοχές όπως η ανατολική Μακεδονία, η νότια και νοτιοανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και η Πελοπόννησος.

Χάρτης συνολικής βροχόπτωσης για την Πέμπτη 4/10 το διάστημα 15:00 έως 18:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών RAMS


Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - MSc Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας

Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στο κατάλληλο πεδίο και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ!

Πρόκειται για τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο SKIRON:


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο RAMS:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *