Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Το ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελονοσία

Η επανεμφάνιση της Ελονοσίας στο Δήμο Ευρώτα και ειδικά στην περιοχή της Σκάλας έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Και επειδή η ενημέρωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη...

Από το Δήμο Ευρώτα ανακοινώνεται ότι το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7.00 μμ θα γίνει ενημέρωση για τα μέτρα προφύλαξης - πρόληψης από την ελονοσία στο Κλειστό Γυμναστήριο Έλους από ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ. 
(Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Εξάλλου το θέμα αυτό συζητήθηκε και στη Βουλή, στις 27/9, παρουσία του Υπουργού Υγείας κου Ανδρέα Λοβέρδου, ύστερα από παρέμβαση του Λάκωνα βουλευτή, κου Αθανασίου Δαβάκη. Ο υπουργός , παραδέχθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία στους ψεκασμούς, αφού το θέμα είχε ξανασυζητηθεί στη Βουλή το Νοέμβριο του 2010, και δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και ότι θα επισκεφθεί και ο ίδιος το προσεχές διάστημα τη Σκάλα  . Επισήμανε δε ότι η επανεμφάνιση της ασθένειας οφείλεται κατά 100% στην παράνομη μετανάστευση.
Περισσότερα στο www.notospress.gr




To KEEΛΠΝΟ αναφέρει στην ιστοσελίδα του: www. keelpno.gr


" Ελονοσία -Malaria"

Το καλοκαίρι του 2011, εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας σε κατοίκους του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές (α. Χαλκίδα Εύβοιας, β. Αγιά Λάρισας, γ. Καλύβια και Μαραθώνας, Ανατολικής Αττικής, δ.Ορχομενός, Βοιωτίας).
Όλα τα περιστατικά που έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στο Εργαστήριο Αναφοράς για την Ελονοσία στην Έδρα Παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και σε όλα έγινε η διάγνωση P. vivax.
Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).
Τα συμπτώματα της νόσου (τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά), κυρίως σε μόλυνση από το Plasmodium vivax. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο.
Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειοψηφία) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.
Πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης:
(α) Η Ελλάδα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.
(β) Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.
(γ) Σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.
5901 Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα χάραξης μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιείται σε όλους αυτούς τους άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και διερευνά σε βάθος όλα τα κρούσματα που δηλώνονται, ενώ εξάλλου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με το Ευρωπαϊκό CDC όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας."

(εικόνες: ΚΕΕΛΠΝΟ)


A.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *