Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Με πλήθος κόσμου, τραγούδι και χορό, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Γερακίου φέτος!






O παπα- Γιάννης σημαίνει τον εσπερινό, την παραμονή του Αγ.Γεωργίου
Το κάστρο του Γερακίου δεν είναι απλά ένας σωρός ερειπίων. Είναι ένας τόπος ζωντανός, που βρίσκεται μέσα στην καρδιά των Γερακιτών, όπου κι αν βρίσκονται!
Μια φορά το χρόνο, στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, πλήθος κόσμου ανεβαίνει το μονοπάτι, μαζί με τον ιερέα, να παρακολουθήσει τη λειτουργία, και ν΄αγναντεύσει τη μοναδική θέα!
Το Γεράκι, όπως φαίνεται από το κάστρο, και στο βάθος ο Ταϋγετος
Τις πιο πολλές φορές, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, κουβαλούσαν μαζί το φαγητό τους (αρνί που έχει μείνει συνήθως από την προηγούμενη - το Πάσχα), ή φρεσκοψημμένο κρέας, κόκκινα αβγά και δίπλες και γλυκό κρασί από το βαρέλι του σπιτιού. Εκεί έτρωγαν, έπιναν, ευχόντουσαν το Χριστός Ανέστη και τα Χρόνια Πολλά, ειδικά στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες! Οι μουσικοί (οργανοπαίχτες) έπαιρναν μαζί τα όργανά τους και ακολουθούσε γλέντι - ένα από τα πιο ωραία του χωριού!


Έτσι   φέτος,  με την οργάνωση από τον πολιτιστικό σύλλογο, τη  συνδρομή των τοπικών αρχών και του κόσμου, και τη συλλογική προσπάθεια, έγινε ένα από τα καλύτερα γλέντια!
Σε αυτό συνετέλεσε και ο καλός καιρός, το πλήθος του κόσμου, που λόγω της συγκυρίας (Δευτέρα του Πάσχα) ήταν πολύ μεγάλο, αλλά και η εξαιρετική ορχήστρα, που έπαιζε πολύ ωραία λαϊκή, παραδοσιακή και έντεχνη ελληνική μουσική, ασταμάτητα, από το τέλος της λειτουργίας, μέχρι τις 4 το απόγευμα!


Οικονομίδης Βασίλης-Φωνή και κιθάρα,   Θεοφίλου Άννα- τραγούδι,
Κουβέλης Αλέξανδρος-Μπουζούκι, Τσολιάς Λευτέρης-πλήκτρα


\

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου, εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ, για την αγαστή συνεργασία: στην Ε΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και ιδιαίτερα στις κυρίες Διαμαντή και Ελευθερίου, στο δήμο  και ιδιαίτερα στην αντιδήμαρχο κα Μιχαλούτσου, στον ιερέα, π. Ιωάννη Χαραμή, όσους βοήθησαν στο δύσκολο έργο της μεταφοράς (ηχητικών κλπ πραγμάτων) και σε όλο τον κόσμο που συμμετείχε και ενισχύει υλικά και ηθικά τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας!
Επίσης ευχαριστούμε τον κο Μπαλαμπάνο για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.
Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια πολλά,  και του χρόνου!!

Α.Σ.


1 σχόλιο:

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΟΣ29 Απριλίου 2011 στις 3:31 μ.μ.

    ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ,ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΣ ΚΑΣΤΡΟ....ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ....!!!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΠΩΣ ΦΕΤΟΣ..ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *