Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

"ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ" ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΜΑΪΟΥ

Δελτίο τύπου, από την δρ Γεωργία Κακούρου - Χρόνη


Μια διαφορετική «Νύχτα» σε τρία Μουσεία της Σπάρτης

Η «Νύχτα των Μουσείων» (La Nuit des Musées) θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας με στόχο την προσέλκυση νέων ομάδων κοινού. Ο εορτασμός πραγματοποιείται μία ημέρα το χρόνο, κατά την οποία τα μουσεία που συμμετέχουν παραμένουν ανοικτά, με ελεύθερη είσοδο, από τη δύση του ηλίου έως τη μία π.μ. και διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα. Η «Νύχτα των Μουσείων» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και της UNESCO.

Τρία μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη-Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης για τη «Νύχτα των Μουσείων» συντόνισαν τις προτάσεις τους, για να μπορέσουν οι επισκέπτες να απολαύσουν μια «μουσειακή» νύχτα, χωρίς επικαλύψεις.

Την εκκίνηση έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το οποίο στις 15 Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 19.00 έως τις 23.00 και θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις για το κοινό από αρχαιολόγους της Ε΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχ/των. Από τις 19.30 έως τις 20.30 θα γίνεται με προβολή διαφανειών η παρουσίαση της Μουσειολογικής - Μουσειογραφικής Μελέτης της Νέας Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου, η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή μετά τη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου του.

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού θα προβάλει στις 20.30, την ίδια ημέρα, την ταινία «The Age of Stupid», με στόχο την αφύπνιση της οικολογικής ευαισθητοποίησης. Πρόκειται για μια ρεαλιστική ταινία-ντοκιμαντέρ, που αναφέρεται στις δυσάρεστες και καταστρεπτικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και τη ζωή στον πλανήτη μας από τις κλιματικές αλλαγές, απόρροια της άναρχης και ασεβούς συμπεριφοράς μας στη φύση και στο περιβάλλον. Ωστόσο, οι δημιουργοί της ταινίας περνούν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι, έστω και στο «παρά πέντε», είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε, ώστε να ανάψει πάλι το «πράσινο» φως της ελπίδας.

Η «Νύχτα των Μουσείων» ολοκληρώνεται, στις 22.00, επίσης την 15η Μαΐου, στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη με τη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου. Ο ποιητικός λόγος θα ακουστεί με τη φωνή του ίδιου του ποιητή. Η σύνθεση θα σχολιαστεί από το κοινό με την καθοδήγηση της φιλολόγου-μουσειολόγου Βασιλικής Σταθάκη και τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη. Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης θα ετοιμάσουν καλούδια που θα τα γευτούμε με καλό κρασί στον κήπο της Πινακοθήκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *