Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή των Απόκρεων και την Καθαρά Δευτέρα?

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr

Τα γράφω με επιστημονικές λεπτομέρειες παρακάτω.

 Ωστόσο συγκεκριμένα στο χωριό μας το Γεράκι αλλά και στη Λακωνία γενικότερα την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή τα ξημερώματα θα έχουμε βροχές, πιθανότητα καταιγίδας και χιόνια ακόμα και στα ημιορεινά. Ο Κοσμάς θα βάλει ένα 20ποντο και τα χιόνια πολύ πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Καλλιθέα και στην Καρίτσα. Στον Ταΰγετο θα φτάσουν μέχρι την Αναβρυτή, το Λογκανίκο και πάνω από το Μυστρά. Το κρύο θα είναι τσουχτερό και ο παγετός κυρίως την Κυριακή ίσως βλάψει τα φυτά. Όμως από το μεσημέρι της Κυριακής των Απόκρεων και την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα βελτιωθεί, με ανέμους κατάλληλους από το νότο για να στείλουν τους χαρταετούς ήρεμα προς τον Πάρνωνα.

Ο Μάρτιος κρύβει για τους λάτρεις του χιονιού και του κρύου μια τελευταία έκπληξη. Από την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο και από τα βορειοδυτικά θα μπει στη χώρα μας μία ισχυρή trough στα 500 hPa με γεωδυναμικά ύψη κάτω από 5400 gpm  και θερμοκρασίες περίπου -30 βαθμούς Κελσίου. Στα 850 hPa μετά από πολύ καιρό τα γεωδυναμικά ύψη θα πέσουν κάτω από τα 1400 gpm και η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους -7 βαθμούς Κελσίου. Οι μικρές τιμές και στα δύο ισοβαρικά επίπεδα θα εντοπιστούν στη βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο και πιο νότια θα έχουμε την ισόθερμη των -5 να διέρχεται λίγο βορειότερα από την Αθήνα τα ξημερώματα της Κυριακής. Και τα ensembles συμφωνούν σε αυτό.

Η ισχυρή trough θα προκαλέσει θετική μεταφορά στροβιλισμού σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα και ειδικά στα νότια, με απότελεσμα έντονα ανοδικά ρεύματα. Επίσης, στα 200 hPa ο αεροχείμαρρος παρουσίαζει ένα jet streak στα νότια, μια περιοχή ασθενών ταχυτήτων και έντονου στροβιλισμού στα νοτιοανατολικά και ένα πιο ήπιο jet streak στα ανατολικά. Η διάταξη αυτή ευνοεί τη σύγκλιση στην επιφάνεια του εκτεταμένου χαμηλού στην περιοχή της Τουρκίας και στη διατήρηση βαροβαθμίδας και βαροκλινικότητας πάνω από τη χώρα μας, προκαλώντας την ενεργοποίηση του Aegean snow effect. Οι γείτονες Τούρκοι θα έχουν πολύ περισσότερα χιόνια (Τυχερέ Σουλεϊμάν). Επιπλέον, η αρνητική μεταφορά πάχους λόγω διαφοράς φάσης ισοπαχών 500-1000 hPa και ισοβαρών στην επιφάνεια θα προκαλέσει ενίσχυση των κυκλογενετικών τάσεων ειδικά στη δυτική Ελλάδα και στο Αιγαίο. Σε συνδυασμό με τη μεταφορά υγρασίας και λανθάνουσας θερμότητας από τη σχετικά πιο ζεστή θάλασσα αναμένεται ο σχηματισμός μεγάλων cumulonimbus πάνω από τα δυτικά προσήνεμα της Πίνδου και αργότερα πάνω από το ανατολικό Αιγαίο με καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ολοένα ακόμα χαμηλότερα στα δυτικά και βόρεια, καθώς ο αέρας ανάμεσα στα 850 και 700 hPa θα είναι αρκετά κορεσμένος, λόγω οριζόντιας από νοτιότερα αλλά και κατακόρυφης μεταφοράς υγρασίας, με θερμοκρασίες από -4 έως -17 και έντονη δημιουργία χιονονιφάδων (-12 έως -17 μέγιστος ρυθμός). Η βόρεια Ελλάδα θα έχει πολλές λευκές περιοχές, κυρίως στα βορειοδυτικά και στη Θράκη.

Περνώντας η trough πάνω από τη χώρα, ενισχύεται η σπείρα Ekman πάνω από τα ανατολικά προσήνεμα, όπως στην Εύβοια, ανατολική Στερεά κτλ προκαλώντας τοπική ψυχρή μεταφορά, αλλά όχι τόσο ώστε να αποκοπούν οι ορογραφικές ανοδικές κινήσεις. Έτσι, από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και χαμηλότερα στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής των Απόκρεων χιόνια θα πέσουν στα Υπερβόρεια προάστια, όπως είναι η Ιπποκράτειος Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Καπανδρίτι (>450-500μ), με αβέβαιαη τη χιονόστρωση. Χιονοχάλαζο αναμένεται και πιο χαμηλά, μαζί με βροχή, καθώς θα ξεκινάει από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης σε επίπεδα πάνω από τα 700 hPa. Φαίνεται να έχουμε χιονόνερο και χιόνι στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία, σε κάποια νησιά του Αιγαίου και σε περιοχές της Κρήτης.

Μέχρι το απόγευμα τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστούν στα ανατολικά και θα σταματήσουυν. Οπότε τα Καρναβάλια δε θα έχουν πρόβλημα στη διεξαγωγή τους. Το κρύο θα είναι τσουχτερό και στις περισσότερες περιοχές δε θα ξεπερνάει τους 10 βαθμούς. Το βράδυ κατά τόπους λόγω της ξαστεριάς και της σχετικής άπνοιας ο παγετός θα είναι ισχυρός με θερμοκρασίες κάτω από τους -2 βαθμούς, που τέτοια εποχή είναι ό,τι χειρότερο για τα περισσότερα δέντρα και φυτά.

Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα είναι πολύ καλός, με κάποιες συννεφιές και πιθανότητα βροχής στα δυτικά και κεντρικά το απόγευμα. Οι άνεμοι γενικώς νοτιάδες όχι πάνω από 6 μποφόρ, αλλά στο βόρειο Ιόνιο έως 8 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγάιο βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ. Οπότε ετοιμάστε τις καλούμπες, τις λαγάνες, το χαλβά, το χταποδάκι, τα τουρσιά κτλ.

Παρακολουθήστε τις προγνώσεις μου για τον καιρό της Ελλάδας και στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

Κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (ΜΣΘ) (hpa) και του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa και κατανομή του γεωδυναμικού ύψους και της θερμοκρασίας στα 850 hPa από το αμερικανικό μοντέλο GFS για την Κυριακή 17 Μαρτίου 08:00 ώρα Ελλάδος, όπου φαίνεται η "μαρτιάτικη" ψυχρή εισβολή από τα βόρεια

 
Χρωματική απόχρωση της κατανομής του αθροιστικού υετού 3-ωρου (mm) στην επιφάνεια για προκαθορισμένα ύψη (0.5, 2, 5, 10, 16, 24 και 36 mm) και κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (ΜΣΘ) (hpa) υπό μορφή ισοπληθών καμπύλων  και του χιονιού σε ισοδύναμο νερό για το Σάββατο 16 Μαρτίου 05:00 ώρα Ελλάδος. Μοντέλο WRF-NMM της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών


Εξειδικευμένοι χάρτες μεταφοράς στροβιλισμού στα 600 hPa (http://www.lightningwizard.com/maps/), αεροχειμάρρου στα 200 hPa, ισοπαχών 500-1000 hPa (http://wxmaps.org/pix/euro.fcst.html) και ensembles, από διάφορες πηγές που αναγράφονται στους χάρτες.


Γιώργος Βάρλας
Φυσικός - M.Sc. Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας
Ph.D. Candidate in Numerical Modeling

Κλικάρετε παρακάτω για χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων παραμέτρων.

Επίσης πατήστε στα κατάλληλα πεδία και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ!

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού WRF-NMM της ομάδας Δυναμικής της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών:


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο πρόγνωσης καιρού POSEIDON του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών:

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο SKIRON της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο RAMS της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *