Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ


Με τον καθιερωμένο τρόπο, όπως κάθε χρόνο, γιορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, και εφέτος στο Γεράκι.
Ο εορτασμός ξεκίνησε, την παραμονή το βράδι, με την τέλεση του εσπερινού, στην ομώνυμη εκκλησία, στην είσοδο του φράγκικου κάστρου. Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που παρακολούθησαν τον ακούραστο παπα- Γιάννη, μαζί με τους δύο ψάλτες να απαγγέλουν τους ύμνους, ακριβώς κάτω από το φωτισμένο κάστρο. Η λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής επίσης και το πρωί, με πλήθος κόσμου πάλι.

Η Αγία Παρασκευή, είναι : "Σταυρεπίστεγου τύπου ναός υστεροβυζαντινών χρόνων με ερειπωμένα σήμερα προσκτίσματα στα βόρεια και τα νότια। Από τη ζωγραφική του, που κατά κύριο λόγο ανήκει στο α' μισό του 15ου αιώνα σώζεται μεγάλο μέρος। Ενδιαφέρουσα η παράσταση με τις έξι ψιλόλιγνες μορφές των δωρητών της εκκλησίας, στο δυτικό τοίχο, καθώς και της Αγ. Παρασκευής, στο βόρειο, την οποία περιβάλλει πώρινο προσκυνητάρι με ανάγλυφες και εγχάρακτες διακοσμήσεις με γεωμετρικά σχέδια και ζώα." Πηγή

Το βράδι της 26ης Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή, έγινε το καθιερωμένο λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία της " Επάνω Βρύσης", ή αλλιώς στα "Δοντάκια", ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια που γίνονται κάθε χρόνο στο Γεράκι। Το χαρακτηριστικό, από την εποχή που καθιερώθηκε αυτό το πανηγύρι, είναι ότι ο κόσμος φέρνει από τα σπίτια του τα τραπέζια, τις καρέκλες, αλλά και το φαγητό। Η πλατεία στα Δοντάκια, είναι στο ψηλότερο σχεδόν σημείο του χωριού, και ακόμη και σε περίοδο καύσωνα, εκεί φυσάει δροσερό αεράκι। Με αυτές τις προϋποθέσεις, και απέναντι από το επιβλητικμό, φωτισμένο κάστρο, ο κος Μπατσάκης με την ορχήστρα του, διασκέδασε τον κόσμο, ειδικά τη νεολαία, που χόρευε στους ρυθμούς λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών ως το πρωί।
Ευχάριστη νότα, ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από μαθητές του δημοτικού σχολείου, που, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας του χορού, της κας Νάγιας Πουλημενάκου, καταχειροκροτήθηκαν από όλους! Η κα Πουλημενάκου, αποτελεί ισχυρό παράγοντα και φορέα πολιτισμού στο Γεράκι, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια μαθαίνει όλους σχεδόν τους Ελληνικούς χορούς στα παιδιά του Γερακίου!

Επίσης, την ημέρα αυτή διάλεξε ο καινούριος αθλητικός σύλλογος "Κάστρο Γερακίου", να κάνει την εμφάνισή του, διαθέτοντας λαχνούς και μοιράζοντας δώρα, κατόπιν κλήρωσης στους παρευρισκομένους। Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εύχεται κάθε επιτυχία στον Αθλητικό Σύλλογο!

(Κείμενο: Α. Σαράντη - Φωτογραφίες: Χρ. Μπαλαμπάνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *