Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Η χώρα στο φούρνο, μέχρι τη Δευτέρα 43 βαθμούς τοπικά

Επισκεφθείτε το site μας: Stairway.gr

Εδώ και μέρες η χώρα υποφέρει από την έντονη θερμή είσβολη, που καθιστά ειδικά τις ηπειρωτικές περιοχές καμίνια με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς.

Επιπλέον, η απουσία ανέμων και η αυξημένη σχετική υγρασία, ανεβάζουν την αισθητή θερμοκρασία και προκαλούν δυσφορία κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Αυξημένα τα ποσοστά των ρυπογόνων αερίων, τα οποία με την ηλιακή ακτινοβολία παράγουν και δευτερογενείς ρύπους όπως το όζον.

Η μεταφορά τους το βράδυ προς τη θάλασσα με την απόγεια αύρα και η επαναφορά τους την ημέρα με τη θαλάσσια αύρα, προκαλεί αύξηση των ποσοστών τους μέρα με την ημέρα.

Ο καύσωνας θα κορυφωθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, με 43 βαθμούς μέγιστες θερμοκρασίες τοπικά και τις ελάχιστες πάνω από 30 βαθμούς τουλάχιστον μέχρι τις 12 το βράδυ κυρίως στα αστικά κέντρα, λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, με τη μεγάλη θερμοχωρητικότητα των δομικών υλικών, τη μεγάλη εκπομπή και τις βραδινές ώρες υπέρυθρης ακτινοβολίας, τη ρύπανση από θερμοκηπικά αέρια που επανεκπέμπουν την υπέρυθρη ακτινοβολία, την ανθρώπινη δραστηριότητα και την ελάττωση του αερισμού των πόλεων λόγω της πυκνής δόμησης, να παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση του φαινομένου αυτού.

Στο Γεράκι η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς την Κυριακή και τη Δευτέρα, όμως στη Σπάρτη ίσως ξεπεράσει για λίγο και τους 42, που με την υγρασία θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ακόμα και στη θάλασσα για μπάνιο έχει ζέστη επειδή δε φυσάει και δεν εξατμίζεται το νερό ή ο ιδρώτας στο σώμα για να προκαλέσει ψύξη και επιπλέον δεν έχει πολύ κύμα ώστε να αναμιχθούν μεγάλες μάζες νερού με αυτές κοντά στην ακτή ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία τους.

Από Τρίτη όμως δροσιά με μελτέμια έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο και 34αρια!

Χάρτης 850 hPa για τη Δευτέρα 16-07 15:00 ώρα Ελλάδος

Δείτε παρακάτω χάρτες βροχής, χιονιού, θερμοκρασίας, ανέμου και άλλων πολλών.

Επίσης πατήστε στο κατάλληλο πεδίο και βρείτε τον καιρό ειδικά για την ΠΕΡΙΟΧΗ σας!

Πρόκειται για μοντέλα πρόγνωσης καιρού της ομάδας ατμοσφαιρικών μοντέλων  του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο SKIRON:


Κλικάρετε παρακάτω για το μοντέλο RAMS:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *