Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Η κοπή πίτας και Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου - Ο λόγος της προέδρου



Η κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών για το 2023 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου , στην κατάμεστη από μέλη και φίλους του Συλλόγου, αίθουσα του Μεγάλου Καφενείου ( Κ. Παπαγεωργίου), στο Γεράκι, σε ένα κλίμα θερμό και εγκάρδιο. Την πίτα ευλόγησε ο αιδεσιμότατος, πατέρας Ιωάννης Χαραμής, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Φιφλής, ο επικεφελής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ. Ευρώτα Γεώργιος Μαρουδάς και εκπρόσωποι των συλλόγων του Γερακίου. 

Μετά το καλωσόρισμα και τον λόγο της Προέδρου, χαιρετισμό απήυθυναν ο κ. Βερούτης, ο κ. Φιφλής εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο, και ο κ. Μαρουδάς. Στη συνέλευση που ακολούθησε το λόγο πήραν τα μέλη Δ.Σ  και μέλη του συλλόγου. Συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν το Σύλλογο, και κυρίως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Άνοιξης και του καλοκαιριού.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά, παίζοντας εξαιρετικές και αγαπημένες μελωδίες οι μουσικοί Χαράλαμπος Γούλας (κιθάρα) και Θανάσης Μουρλάς (βιολί).

Ακολουθεί ο λόγος της Προέδρου του Συλλόγου:

 

"Αιδεσιμότατε 

Αξιότιμοι  κ. Αντιδήμαρχε, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Πρόεδρε της Κοινότητας Γερακίου , κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι – και Πρόεδροι των Συλλόγων 

Αγαπητά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών 

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας Επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες του συλλόγου μας, που ιδρύθηκε το 2009, και έκτοτε έχει επιτελέσει και επιτελεί σημαντικό έργο στο χωριό μας. 

Ξεκίνησε με την ανασυγκρότηση και επανίδρυση της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Γερακίου, που από το 2013 λειτουργεί στον κάτω όροφο του Ρελλείου , που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο από τον τότε Δήμο Γερονθρών. Η βιβλιοθήκη λειτουγεί με εθελοντές , τρεις ημέρες την εβδομάδα, ως δανειστική και ως αναγνωστήριο, αριθμεί  περίπου εγγεγραμμένα 480 μέλη, πάνω από 3000 τίτλους βιβλίων, που ανανεώνονται και εμπλουτίζονται κάθε χρόνο, με πόρους του συλλόγου, αλλά και δωρεές. Επίσης λειτουργεί μια δραστήρια λέσχη ανάγνωσης λογοτεχνίας, που τακτικά πραγματοποιεί παρουσιάσεις βιβλίων, σε βραδιές λογοτεχνίας και ανάγνωσης, με καλεσμένους καταξιωμένους συγγραφείς . 

Από το 2014 ο Σύλλογός μας εκδίδει την εφημερίδα "Το Γεράκι Λακωνίας", την οποία μέχρι τότε εξέδιδε ο Σύνδεσμος Γερακιτών Αττικής. Η εφημερίδα τυπώνεται σε 600 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικά σε Γερακίτες σε όλο τον κόσμο. Συντάσσεται εθελοντικά από μέλη του Συλλόγου και συντηρείται οικονομικά από τις συνδρομές των αναγνωστών , από πόρους του συλλόγου και δωρεές. Από φέτος (2023),  η εφημερίδα θα καταχωρηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και θα αποκτήσει αριθμό ISSN. 

Από το 2021 λειτουργεί , με επιχορήγηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και σε συνεργασία με τον Δήμο Ευρώτα και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, πειραματική Δομή Υφαντικής Τέχνης, στον χώρο του Δημοτικού Ξενώνα, που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ευρώτα για τον σκοπό αυτό. Οι έμπειρες υφάντρες Χρυσούλα Σταματοπούλου και Χρυσαφία Σίνη, συνεχίζουν άξια και μεταδίδουν την Τέχνη που έχει πανάρχαιες ρίζες στον τόπο μας και διατηρήθηκε ζωντανή ως τις μέρες μας, στις νέες γενιές. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 45 άτομα. Τον προσεχή μήνα θα ξεκινήσει νέος κύκλος εκμάθησης , διάρκειας 120 ωρών. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, από ανθρώπους (κυρίως γυναίκες) από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι το Γεράκι, που είναι γνωστό για τα βυζαντινά του μνημεία, για τα αγροτικά του προϊόντα (ελαιόλαδο και ελιά Καλαμών), γινεται όλοένα και πιο γνωστό και για τα υφαντά του. και μάλιστα για την σημερινή δραστηριότητα στην τέχνη αυτή, που από ότι φαίνεται εκτός από παρελθόν έχει και μέλλον. Τα γερακίτικα υφαντά και η πατροπαράδοτη τέχνη, ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη , μας βγαζει από την αφάνεια, μας κάνει για μια ακόμη φορά περήφανους. 

 Το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού εξακολουθεί και είναι έντονο και επίσης έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον Ελληνικών Πανεπιστημίων , μέσω των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. 

Καλούμε λοιπόν τις γυναίκες του χωριού, τις νέες κυρίως ( αλλά και γιατί όχι τους άντρες) να μη χάσουν την ευκαιρία να μάθουν την τέχνη αυτή των μητέρων και γιαγιάδων μας. 

Και βέβαια ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις , είτε είναι συναυλίες, είτε βραδιές λόγου, είτε αφιερώματα στην τοπική μας ιστορία, πολιτιστικούς περιπάτους και ξεναγήσεις, και είναι παρών σε κάθε κάλεσμα και κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη του πλούσιου ιστορικά και πολιτισμικά τόπου μας. Καλούμε όλους τους φορείς, τους συλλόγους, τον Δήμο αλλά και τους κατοίκους , να είναι αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. 

Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην άριστη συνεργασία που έχει ο Σύλλογός μας με την Δημοτική Αρχή (Δήμαρχο κο Δήμο Βέρδο) , την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Αντιπεριφερειάρχες (κ. Βερούτη και κ. Τζινιέρη), την Κοινότητα Γερακίου, αλλά και τους Συλλόγους.(Απανταχού, Φιλανθρωπικό, Νέων), καθώς σε κάθε κάλεσμά μας για ενίσχυση / και συνεργασία έχουν ανταποκριθεί θετικά και πρόθυμα. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενότητα μπορούμε να προσφέρουμε τα μέγιστα, σε αυτούς τους μικρούς αλλά σπουδαίους τόπους που κατοικούμε. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα , και εκφραζοντας την παμψηφεί απόφαση και επιθυμία των μελών του Διοικητικού μας Συμβουλίου, να απευθύνω ένα κάλεσμα σε όλους τους Συλλόγους του Γερακίου, για από κοινού διοργάνωση των Πoλιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, με τη μορφή ενός φεστιβάλ που θα έχει διάρκεια λίγων ημερών και στο οποίο θα ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές και της πλούσιας παράδοσης αλλα και του δυναμικού των κατοίκων του χωριού μας. Σε συνεργασία πάντα και υπό την αιγίδα του δήμου Ευρώτα και της Κοινότητας Γερακίου. Η συνεργασία αυτή μπορεί να επεκταθεί στα γύρω χωριά, που συναποτελούν τη Δημοτική Ενότητα Γερονθρών Δήμου Ευρώτα όπως είναι Η Ζαραφώνα, η Καριτσα και το Αλεποχώρι. 

Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ στη συνεργασία μας με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κροκεών, μιας Κοινότητας του Δήμου μας, με πλούσια πολιτιστική παράδοση, με παρόμοιο πληθυσμό με τον δικό μας, και με παρόμοια προβλήματα, ως μια επαρχιακή κοινότητα που αγωνίζεται να διατηρηθεί ζωντανή, έχοντας να παλέψει κι αυτή με τις σύγχρονες προκλήσεις και "σειρήνες" της αστυφιλίας... Θα θέλαμε λοιπόν να τους ευχαριστήσουμε για την παρουσία της πολυμελούς Φιλαρμονικής τους Ορχήστρας στο χωριό μας, που την προπαραμονη της Πρωτοχρονιάς, γέμισε μουσικές και χρώματα το κέντρο του χωριού μας, ψέλνοντας τα κάλαντα και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες στα σοκάκια του χωριού και στην πλατεία, δημιουργώντας μια πολύ ωραία εορταστική ατμόσφαιρα. Η συνεργασία μας με την Φιλαρμονική των Κροκεών θα έχει και συνέχεια, καθώς έχουμε συζητήσει την από κοινού διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης/ συναυλίας στο χωριό μας το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή της ορχήστρας , και σημαντικών ερμηνευτών.

 

 Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω κάποια πάγια αιτήματα του συλλόγου μας αλλά και του τόπου, που είναι, η δημιουργία μουσειου Υφαντικής σε ένα παραδοσιακό κτήριο στο ιστορικό κέντρο του χωριού , η αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων με την ύπαρξη 2 μόνιμων φυλάκων, άνοιγμα των μνημείων και το απόγευμα, και παρουσία των μνημείων στις εκδηλώσεις, ώστε αυτά να είναι "ζωντανά", και εδώ θα ζητήσουμε την ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, ώστε να επιστρέψουν οι εκδηλώσεις "Κάστρεια" στον χώρο τους, στο κάστρο, και να δοθεί η ανάλογη προσοχή, καθώς το Βυζαντινό Κάστρο του Γερακίου είναι το Κάστρο του Δήμου Ευρώτα. Επίσης, την παραχώρηση ενός άλλου χώρου στην ΕΦΑΛΑΚ (Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας), ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και τον επάνω όροφο του Ρελλείου. (που η ΕΦΑΛΑΚ χρησιμοποιεί ως αποθήκη), για τη Βιβλιοθήκη, που είναι "στριμωγμένη" στον κάτω όροφο. 

Τέλος θυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας, με το προηγούμενο Διοικητικό Συμβουλιο, κατέθεσε στον Δήμο Ευρώτα, φάκελο με ολοκληρωμένη πρόταση/ μελέτη 5 αξόνων πολιτιστικών δράσεων και παρεμβάσεων στο χωριό, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 (Ελλάδα 2021).

 Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να επισημάνω, καθώς σε λίγο καιρό θα έχουμε προεκλογική περίοδο σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό, και τοπικό επίπεδο , ότι όπως ορίζει και το κατασταστικό, ανεξάρτητα με προσωπικές επιθυμίες, συμπάθειες και επιδιώξεις, ο Σύλλογος θα είναι ουδέτερος, δεν θα είναι υπέρ κανενος κόμματος ή συνδυασμού, παρά θα συνεργαστεί με κάθε εκλεγμένη αρχή και πρόσωπο, προς όφελος του τόπου μας και σύμφωνα με τους σκοπούς του Συλλόγου μας. 

 Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτερα, τον ακούραστο πατέρα Ιωάννη που ευλόγησε τη συνάντησή μας αυτή, όλα τα προηγούμενα ΔΣ του Συλλόγου, τα μέλη που δουλεύουν εθελοντικά και αθόρυβα για το έργο του Συλλόγου, τον Κώστα Παπαγεωργίου και την Δήμητρα Κατσάμπη για την παραχώρηση αυτου του υπέροχου χώρου, του Μεγάλου Καφενείου, και τους εξαίρετους μουσικούς, τον Χαράλαμπο Γούλα και τον Θανάση Μουρλά, που δέχτηκαν να ντύσουν μουσικά αυτή την συγκέντρωσή μας! 

Σε λίγο θα ακολουθήσει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, γι΄αυτό θα παρακαλέσουμε τα μέλη να παραμείνουν και να συμμετέχουν στη συζήτηση.. 

Τέλος σας καλούμε, να ενισχύσετε τον σύλλογο με την ετήσια συνδρομή, ( ή να εγγραφείτε στον σύλλογο), και όσοι δεν εχετε πάρει να πάρετε ένα ημερολόγιο.. Ο καφές είναι κερασμένος από τον Σύλλογο. 

 Εκ μέρους του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και απαρτίζεται επίσης από την Ευαγγελία Κοντογεώργου, αντιπρόεδρο, την Σοφία Τσίπουρα , γραμματέα, την Χρυσούλα Σταματοπούλου, ταμία και τον Νίκο Αντωνάκη, έφορο, σας εύχομαι Καλή, Δημιουργική, αστείρευτη χρονιά, με υγεία ψυχική και σωματική, και πρόοδο , πνευματική και υλική, με πολιτισμό, συνεργασία, ομόνοια και αγάπη. 

 Με τιμή 

Ανθή Σαράντη 

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών "

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *