Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΙΟΥ


Από τα 2.500 περίπου δείγματα ελαιολάδου που έχουν ελεγχθεί, το δείγμα με την υψηλότερη τιμή ελαιοκανθάλης, έχει βρεθεί στο Γεράκι Λακωνίας. 1028mg/kg.
Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε από τον αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπη Μαγιάτη, στη διήμερο Συνέδριο της Αρχαίας Ολυμπίας 2 & 3 Ιουνίου 2016, OLYMPIA AWARDS HEALTH & NUTRITION της OLEOCANTHAL INTERNATIONAL SOCIETY (OIS)-Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Ελαιοκανθάλης.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου και φυσικά από την Ελλάδα.
Επίσης συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα (παραγωγοί, εταιρείες, ελαιοτριβεία κ.λ.π.).
Στόχος του Συνεδρίου ήταν να φέρει κοντά τον επιστημονικό και τον παραγωγικό κόσμο, που ασχολείται με το πλούσιο σε φαινόλες ελαιόλαδο, ώστε οι παραγωγοί να ενημερωθούν για το θησαυρό τον οποίο παράγουν.
Το αντικείμενο του Συνεδρίου αφορούσε τις ιδιότητες του ελαιολάδου σε σχέση με την υγεία και ιδιαίτερα σε σχέση με τα περιεχόμενα σπουδαία δραστικά συστατικά όπως η ελαιοκανθάλη και οι λοιπές φαινολικές ουσίες, που δρουν υγειοπροστατευτικά.
Στο συνέδριο αυτό κατατέθηκε για πρώτη φορά μια πρόταση, που στοχεύει στη σύνδεση της τιμής του λαδιού με την ποιότητά του.
Ειδικώτερα, αναλυτικές εισηγήσεις έγιναν για την ελαιοκανθάλη, που υπάρχει μόνο στο λάδι απ’ όλα τα τρόφιμα, την αντιφλεγμονώδη δράση της, την ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του Αλτσχάϊμερ, της αρθρίτιδας και της καρκινογένεσης.
Παράλληλα, η άλλη φαινόλη, η ελαιασίνη, είναι άκρως αντιοξειδωτική ουσία, που προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος και από την κακή χοληστερόλη.
Θυμίζουμε ότι με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ, παρέχεται ισχυρισμός υγείας σε λάδια με υψηλές φαινόλες.
Από τις αναλύσεις λοιπόν που έχουν γίνει, προκύπτει ότι τα περισσότερα Ελληνικά λάδια είναι πλούσια σε φαινόλες, κάτι μεταξύ τροφίμου και φαρμάκου.
Είναι στο χέρι μας, αυτό το θησαυρό που η φύση μας έδωσε, να τον αξιοποιήσουμε.
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το λάδι με την υψηλότερη τιμή ελαιοκανθάλης που έχει βρεθεί, είναι από το Γεράκι, και συγκεκριμένα από την τοποθεσία Κακαβούρι. Η συλλογή των ελαιών έγινε αρχές Νοέμβρη του 2014 στα κτήματα της Θεοχάρης Δαλιάνη (μουρτολιά ξερική), με τη φροντίδα και επιμέλεια της κόρης της Μάντως και του γαμπρού της Σπύρου Θεοδωρόπουλου, οι οποίοι με επιμονή και υπομονή, κάνοντας αρκετές αναλύσεις, αρχικά στο λάδι της αγριλιάς (με πάρα πολύ υψηλά νούμερα), έφτασαν σ’ αυτό το θαυμαστό αποτέλεσμα των 1028mg/kg ελαιοκανθάλης.
Για το 2015 το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε σε παραγωγό από την Κέρκυρα με 970mg/kg ελαιοκανθάλης, ενώ απονεμήθηκαν αργυρό δίπλωμα στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο-Θεοχάρη Δαλιάνη και χάλκινο στον Αθανάσιο Δαλιάνη.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών-Φαρμακευτική Σχολή κ. Προκόπη Μαγιάτη και την ερευνήτρια κ. Ελένη Μέλλιου, οι οποίοι για αρκετά χρόνια κάνουν τεράστια προσπάθεια να αναδείξουν αυτό το θησαυρό που έχει ο τόπος μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

" ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ " ΕΤ 3 - ΓΕΡΑΚΙ 2011

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Γιορτή Μετανάστη-Κάστρεια 2011

Γιορτή Μετανάστη 2010

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *