Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Σήμερα... μια θλιβερή επέτειος

Στις 21 Απριλίου 1967, σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, καταλύθηκε το δημοκρατικό πολίτευμα στην πολύπαθη και ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Τότε ξεκίνησε η περίοδος της δικτατορίας, της  λεγόμενης "Χούντας των Συνταγματαρχών", που διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 1974, μιας περιόδου 7 χρόνων από τις πιο σκοτεινές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Οι συνέπειες της εξέλιξης αυτής, στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων ήταν, όπως γίνεται συνήθως, εντονότερες στους αστικούς πληθυσμούς, και λιγότερο στους αγροτικούς...
Ιστορικά στοιχεία για την περίοδο αυτή και για τις εξελίξεις που οδήγησαν εκεί, καθώς και σύνδεσμοι, παραπομπές, ντοκυμαντέρ κ.ά, υπάρχουν στην Βικιπαίδεια .








Η δημοκρατία, βέβαια, είναι το πολίτευμα που "γεννήθηκε" στην Ελλάδα (βλ. "Αθηναϊκή δημοκρατία", στη βικιπαίδεια), και ύστερα "διοχετεύθηκε" σε ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό.
 Ο Περικλής, αγορεύων στην Πνύκα
Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στην έκθεση της Βουλής των Ελλήνων, για τα 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Εκεί αναπαριστάται με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο η περίφημη μάχη και η νίκη  των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες, που έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό. Η νίκη των Ελλήνων αυτή, αναγνωρίζεται, ως νίκη της δημοκρατίας ενάντια στη μοναρχία...
Και η ιστορία της Βουλής των Ελλήνων, όμως είναι μεγάλη και σημαντική..!
Το κτίριο της  Βουλής των Ελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος, χτίσθηκε το 1836 και ήταν το ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα

Οι μαθητές του Γυμνασίου μας, επισκέφθηκαν κατά το τρέχον σχολικό έτος, τη Βουλή και την παραπάνω έκθεση, και όχι μόνο εντυπωσιάστηκαν, αλλά αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες και διδάγματα ζωής. Η ανεξαρτησία και η λειτουργία του σημερινού πολιτεύματος στην Ελλάδα, κατακτήθηκαν με πολύ κόπο, και θυσίες. Και είναι χρέος όλων η διαφύλαξή τους.
Ειδικά τη σημερινή εποχή, που οι θεσμοί, περνούν κρίση, άδικα, λόγω κακής διαχείρισής τους από κάποια πρόσωπα... παρασυρόμαστε πολύ εύκολα, ειδικά οι νέοι, από διάφορες "φωνές" (πολύ βολικές συνήθως), ισοπέδωσης, απόρριψης και  μηδενισμού. Είναι απόψεις που "εστιάζουν στο δέντρο, χάνοντας το δάσος".

Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *