Οι μαυρόασπρες φωτογραφίες της Ευγενίας Κουμαντάρου αποκαλύπτουν τον «Ταπεινό Παράδεισο» της Τήνου στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Οι φωτογραφίες καταγράφουν τη ζωή – ανθρώπους και ζώα – και τη φύση του νησιού σμιλευμένη και από τα ανθρώπινα χέρια με μια ασύνειδη αίσθηση ομορφιάς που συνεργαζόταν με τη χρεία υποτάσσοντάς την.
Οι επιλογές του φακού κατευθύνουν το βλέμμα σε συνθέσεις, όπου έμψυχα και άψυχα ως να συνθέτουν μια εικόνα ομορφιάς που καθαγιάζει τον ανθρώπινο μόχθο. Το ξωκλήσι, οι πεζούλες, το αλώνι δεν μπορεί παρά να είναι εκεί. Τα ζώα να έχουν αυτές τις φίλιες και καρτερικές όψεις. Και οι άνθρωποι να φέρουν ευανάγνωστα στα πρόσωπά τους όλα τα χαρακτηριστικά του τόπου που τους διαμόρφωσε.
Το βλέμμα – από τη θεματική έως τη φορμαλιστική φωτογράφηση -ακολουθεί πολλούς και διαφορετικούς τρόπους περιπλάνησης, από τη νοσταλγία και την πικρία της απώλειας έως την ευφορία της διαπίστωσης ότι ο ταπεινός παράδεισος αποτελεί προσωπική κατάκτηση.
Η ανακάλυψή του οδηγεί την Ευγενία Κουμαντάρου προοδευτικά σε εσώτερες διαδρομές που ορίζονται από την αφαίρεση του περιττού και επικεντρώνονται στη συνδιαλλαγή φωτός και σκότους, άσπρου και μαύρου˙ παρόντα και αδιαίρετα και τα δυο, αλλά εξαιρετικά απαιτητικά ως προς την αναζητούμενη μεταξύ τους ισορροπία. Μια ισορροπία που για να καταστεί ορατή και να αποτυπωθεί με τον φακό έχει κερδηθεί εντός της. Γι’ αυτό ακριβώς και με τις φωτογραφίες της αρθρώνεται ο διάλογος πέρα από το τοπικό, το νοσταλγικό ή το φολκλορικό στοιχείο. Οι φωτογραφίες ωθούν σε έναν διάλογο με τον τόπο αλλά και με τον εαυτό μας.
Ο τόπος όλων των φωτογραφιών είναι η Τήνος। Οι φωτογραφίες όμως, επειδή αποκαλύπτουν την ουσία του τόπου, διευρύνουν τα χωρικά του όρια και τον καθιστούν ελληνικό και παγκόσμιο˙ και κυρίως τον ανυψώνουν στον ταπεινό παράδεισο που αναζητούμε εντός μας।
Η Ευγενία Κουµαντάρου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστηµίου τουPrinceton στην Αγγλική Φιλολογία, µε δεύτερη ειδίκευση στηνΦωτογραφία. Από το 1989, µετά από διετή επαγγελµατική ενασχόλησηστο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum της Νέας Υόρκης, εγκαταστάθηκεστην Αθήνα όπου ασχολήθηκε µε φωτογραφήσεις για τον ελληνικό τύποµε θέµα διάφορες κοινότητες της Ελλάδας. Το 1991, σε συνεργασία µεάλλους, ίδρυσε το αγγλόφωνο περιοδικό Odyssey µε κύριο θέµα τουςΈλληνες και την Ελληνική Διασπορά. Το 1996 ίδρυσε την εταιρεία InFocusLtd., µε αντικείµενο τη σύνταξη και έκδοση ετήσιων απολογισµώνκαι φυλλαδίων παρουσιάσεων για τις µεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες.
Η 4η Πανελλήνια Αστρονομική Εξόρμηση, Ερασιτεχνών Αστρονόμων θα γίνει φέτος στις 9 - 11 Ιουλίου στον Πάρνωνα, κοντά στο χώρο του καταφυγίου, μια περιοχή περιτριγυρισμένη από δάσος, σε υψόμετρο 1420 μ. Ο Πάρνωνας βρίσκεται σε μία από ελάχιστες προσεγγίσιμες περιοχές στην Ευρώπη με χαμηλή φωτορρύπανση. Αυτή είναι, ως γνωστόν, αναγκαία προϋπόθεση για τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Όσοι ενδιαφέρονται να παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό, μπορούν να βρούν πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://www.astroexormisi2010.gr/ Συνδιοργάνωση:Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διόσκουροι" - Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων"
Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, στη Σπάρτη, φιλοξενεί μια σειρά από αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Το 23ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι λοιπόν, ξεκινά την Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 9.15' το βράδυ, με το παιδικό θέατρο "Ομήρου Οδύσσεια - Το παραμύθι των παραμυθιών". Η αγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη διασκευάζει και σκηνοθετεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα όλων των εποχών. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο σε αυτό τον σύνδεσμο। Η είσοδος είναι 10 ευρώ.
Για το υπόλοιπο καλοκαίρι, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τετάρτη 21 Ιουλίου, ώρα 9.30 μμ: "Οιδίπους Τύραννος "του Σοφοκλή, από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφιλλιά Καραμπέτη. Τιμή εισητηρίου: 18ευρώ (14 ευρώ μαθητικό).
Παρασκευή ३० Ιουλίου, ώρα9.30 μμ: "Από το Βασίλη Τσιτσάνη στο Μίκη Θεοδωράκη", με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης". Ερμηνεύουν: Νένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου. Είσοδος: 18 - 14 ευρώ.
Το Σαβ/κο 29 & 30 Μαΐου οι οικογένειες Αθ. Ι. Φελέκου και Κων/νου Ευαγ. Κούρλα εόρτασαν αντίστοιχα τις εορτές τους στον Αγιάννη τον Αλεποχωρίτη, ένα παλιό μοναστήρι ανάμεσα στα βουνά Γερακίου-Αλεποχωρίου. Οι ¨οικοδεσπότες¨ έψησαν τα πεντανόμιστα αρνιά τους στον ξύλινο φούρνο του μοναστηριού, γέμισαν τα γαλόνια τους κρασί, ετοίμασαν τα γλυκά τους και κάλεσαν φίλους και συγγενείς στον εξοχικό ¨Αγιάννη¨, όπου η μαγευτική του θέα σε καθηλώνει και σε ταξιδεύει σε μέρη μακρινά……. Όλοι τους, προσκυνώντας με θρησκευτική ευλάβεια και ανάβοντας ένα κεράκι στον Άγιο, κάθισαν στα στρωμένα τραπέζια των νοικοκυρών και απόλαυσαν τα μυρωδάτα φαγητά. Το κρασί ντόπιο όπως αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις, το νερό ευλογημένο, απευθείας από την πηγή, χωνευτικότατο!!!!!!!!! Το γλέντι κράτησε έως τις απογευματινές ώρες, ¨σύντροφος¨ όλων, οι σκιές από τα πανύψηλα κυπαρίσσια & πεύκα……
Ευχόμαστε χρόνια πολλά και υγεία στις οικογένειες και να μεταφέρουν τέτοιες παραδόσεις και στους νεότερους……
Το ¨Μαρουδέϊκο Αντάμωμα ¨
Την Κυριακή 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο συναπάντημα των Μαρουδέων στα Μαρουδέϊκα πηγάδια στο ¨Κακαβούρι¨. Ένα έθιμο που αναβιώθηκε την τελευταία 10ετία. Οι Απανταχού Μαρουδέοι κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, ξεκινούν και καταφθάνουν για το Μαρουδέϊκο συναπάντημα. Ένα συναπάντημα-μνημόσυνο για όλους τους συγγενείς τους που έπεσαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της πατρίδος. Ο καιρός ευνοϊκός, τα θυμάρια μυρωδάτα, ο γερο-πλάτανος στο ¨ανάστημα¨ του. Οι δραστηριότητες και οι αθλοπαιδιές πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Την παράσταση έκλεψε για ακόμη μια χρονιά η βραστή γίδα στο λεβέτι. Τέλος, βραβεύτηκαν όσοι διακρίθηκαν την τελευταία χρονιά στους διάφορους κλάδους δραστηριοποίησής τους ή στις επιστήμες…
Ευχόμαστε στους Απανταχού Μαρουδαίους υγεία και να καταφέρουν να διατηρήσουν αυτό το οικογενειακό τους έθιμο που οι ρίζες του κρατούν πάνω από μισό αιώνα……
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή, την Κυριακή 11 Ιουλίου 2010, με προορισμό:
Την Νεμέα, (το κέντρο της οινοποιίας στην Ελλάδα), όπου θα επισκεφθούμε και θα ξεναγηθούμε στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό, που λειτουργεί από το 1937!
Την Αρχαία Κόρινθο, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας, όπου θα ξεναγηθούμε από αρχαιολόγο, (είσοδος 6 ευρώ για άτομα άνω των 19 ετών).
Τα Ίσθμια, όπου θα ξεκουραστούμε πίνοντας τον καφέ μας δίπλα στην παλιά γέφυρα της διώρυγας, η οποία ανασηκώνεται, όταν πρόκειται να περάσει καράβι.
Το Λουτράκι, για φαγητό, βόλτα στην παραλία, μπάνιο, επίσκεψη στους καταρράκτες...
Αναχώρηση στις 6.30 π.μ. με λεωφορείο από το Γεράκι. Τιμή εισητηρίου: 15 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής (έγκαιρα) στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, τηλ: 27310 71691, 71316, 71261, 71491, 71507.
Πολλά απομεινάρια ιχνών από τροχιές (αρματροχιές ή αμαξοτροχιές κατά την αρχαία ορολογία) αμαξών χαραγμένες στο βραχώδες έδαφος στις παρυφές της Καρίτσας, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός πυκνού μεταφορικού οδικού δικτύου να διέρχεται απότην περιοχή της στην αρχαιότητα. Θεωρείται ότι αυτοί οι πρώτοι δρόμοι συνέδεαν την Καρίτσα και τα γύρω χωριά με την αρχαία πόλη του Μαριού (σήμερα κοντά στο Μαρί) και με την υπόλοιπη Κυνουρία. Κόμβος του δικτύου στην ανατολική Λακωνία ήταν οι αρχαίες Γερόνθρες(σημερινό Γεράκι). Πολύχρονες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι δρόμοι αυτοί αποτελούσαν κομμάτι ενός πολύπλοκου δικτύου οδών μεταφοράς σε όλη την Πελοπόννησο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Δρ. Γιάννης Α. Πίκουλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος: Τμήμα ΙΑΚΑ), ειδικός διεθνώς σε θέματα αρχαίας οδικής επικοινωνίας, εμπλέκεται με την επιτόπια έρευνα και την επισήμανση ιχνών σε όλη την Ελλάδα των αρχαίων αυτών αμαξιτών οδών. Η έρευνα στη Λακωνία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το 2008 έγιναν και πάλι αυτοψίες για επιβεβαιώσεις και το κυριότερο για την ηλεκτρονική καταγραφή των οδών με GPS. Σύντομα αναμένεται το βιβλίο του με τίτλο ¨ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ¨.
Numerous cart roadremnants carved into the rocky terrain on the outskirts of Karitsa bear witness to a busy transport system of roads passing through the area in ancient times.It is believed that these early roads connected Karitsa and surrounding villages with ancient Marios (in the vicinity of present-day Mari) as well as with the rest of Kynouria.The hub of the network in eastern Lakonia was ancient Geronthres (present-day Geraki). Research over many years reveals that these roads were part of an elaborate network of transport routes throughout the Peloponnese and mainland Greece. Professor Dr. Yanis A. Pikoulas (University of Thessaly, Volos:Dept HASA), a world authority on ancient road transport, has been involved in field study throughout Greece, tracing the tracks of the remnants of this ancient road system. His research in Lakonia began in the early 80s. During 2008, additional fieldwork was conducted for verification purposes, but more so to record the routes electronically using GPS.His book entitled “The Road Network of Lakonike” (in Greek) is forthcoming in 2010.
Δυσάρεστη ήταν η αντίδραση όλων των δημοτών, όταν ξαφνικά, μια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, στην πόρτα του ταχυδρομείου, είδαν αναρτημένη μια ανακοίνωση που ανέφερε ότι στο εξής το κατάστημα θα είναι ανοικτό καθημερινά 10।30 - 12 !!, αντί του 8 με २ που είναι το κανονικό ωράριο। Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι η υπηρεσία θα βάλει λουκέτο στο κατάστημα, που εξυπηρετεί τους २००० και πλέον κατοίκους του δήμου Γερονθρών, οι οποίοι πληρώνονται τις συντάξεις τους και λοιπά επιδόματα, πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, αποστέλλουν και δέχονται αλληλογραφία, και καταθέτουν τις οικονομίες τους στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο! Η ζωή και η καθημερινότητα στο Γεράκι, είναι άρρηκτα δεμένη με τη λειτουργία του καταστήματος των ΕΛΤΑ, καθώς αυτό λειτουργεί για πάρα πολλά χρόνια, πριν από την Κατοχή! Οι παλαιότεροι θυμούνται τον αείμνηστο Παναγιώτη Γιαννάκο, πατέρα της ευρωβουλευτού και πρώην υπουργού, Μαριέττας Γιαννάκου, να μεταφέρει την αλληλογραφία, εκείνη τη δύσκολη εποχή: Στον πόλεμο, αλλά και όταν οι ξενιτεμένοι έστελναν γράμματα, δέματα και χρήματα στην πατρίδα! Σήμερα, μπορεί να μην χρησιμοποιούμε την αλληλογραφία, τόσο πολύ για την επικοινωνία μεταξύ μας, αφού αυτή έχει αντικατασταθεί με το τηλέφωνο και με τις υπηρεσίες του Internet, εντούτοις τα ΕΛΤΑ εξακολουθούν να προσφέρουν χρησιμότατες υπηρεσίες। Αυτό μαρτυρά, το γεγονός ότι το κατάστημα που είναι ακριβώς δίπλα στην κεντρική πλατεία του Γερακίου, είναι κάθε μέρα γεμάτο κόσμο, κάποιες μέρες δε σχηματίζονται ουρές, πολίτες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από τον ακούραστο (μοναδικό πια) υπάλληλο, ο οποίος αφιερώνει και κάποιο χρόνο για τη διανομή της αλληλογραφίας। Μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη που συνέβη, και έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τόπου, ενός τόπου που δεν ερημώνει, αντίθετα ανθεί και εξελλίσσεται, όλοι οι φορείς: Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο και τοπικοί σύλλογοι συναντήθηκαν, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία τους!! ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΛΤΑ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ! Όποιος μπορεί, παρακαλούμε να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση!
Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Παλλακωνικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ο Λεωνίδας», μετανάστες και μετανάστριες Γερονθραίοι και Γερονθραίες, καταγόμενοι από όλα τα χωριά του σημερινού δήμου, επιλέχτηκαν να συνεχίσουν την εδώ και δεκαετίες στήριξή τους προς το ιστορικό σωματείο εκπροσώπησης όλων των Λακώνων στην ελληνική παροικία της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία.
Στο καινούργιο προεδρείο του συλλόγου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος εξελέγησαν να συνεχίσουν οι Γερακίτες Χρήστος Δ. Βλάχος και Άννα Λάμπρου (το γένος Δούλφα)। (φωτό).Ο Δημήτρης Κατσάμπης και ο Βαγγέλης Μαλαβάζος, κι οι δυοαπό την Καρίτσα, εξελέγησαν γραμματέας και ταμίας αντίστοιχα, ενώ τις υπόλοιπες τρεις θέσεις στο προεδρείο τις ανέλαβαν ο Χρήστος Ν. Βλάχος από τη Σκάλα ως βοηθός γραμματέα, ηΙωάννα Πάντου από την Καστανιά ως βοηθός ταμία και η Αγγελική Κοτσώνη (το γένος Πήλιουρα) από την Καρίτσα ανέλαβε το ρόλο της συντονίστριας πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Επιπλέον, άλλοι οκτώ Γερονθραίοι συμμετέχουν στην ολομέλεια του ευρύτερου 25μελούς διοικητικού συμβουλίου.Αυτοί είναι: οι Γερακίτες Παναγιώτης Βλάχος, Γιάννης Μανούσος, Κατερίνα Μήτρη (το γένος Βλάχου), και Αντωνία Μητσοπούλου (το γένος Βλάχου)· οι Καριτσιώτες Αργύρης Αντωνίου και Γεωργία Βλάχου (το γένος Αντωνίου)· και, οι Καλλιθεάτες Γιώργος Μάζης και Ανθούλα Τσετσέρη.Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι στο ΔΣ είναι οι εξής: Μιχάλης Αντωνίου (από τη Ρόδο), Παναγιώτης Αρώνης (Ελαφόνησος), Γιώργος και Μηλιά Κληρονόμου(Τάλαντα), Γεώργιος Κρητικός (Τάλαντα), Ρούλα Μαλαβάζου (το γένος Σαρρή από τον Αϊ-Δημήτρη), Γιώργος και Βούλα Κρεμαστιώτη (Μολάους), Αλέκος Μιχαήλ (Κύπρος), Τασούλα Ντάγκα (το γένος Αδρεσάκη από Τάλαντα), και Ζαχαρίας Τσοράκος (Παρόρι).Επιπλέον την εφορευτική και εξελεγκτική επιτροπή αποτελούν οιΆννα Ζούνη (το γένος Μαρουδά από το Γεράκι), Βασίλης Γκιουζέπης (Ασωπός) και ΓεώργιοςΒλάχος (Βρονταμά).
Αν και τα δυο ηγετικά όργανα του συλλόγου παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση Γερονθραίων, αυτό ουσιαστικά αντικαθρεφτίζει και τη σύνθεση της Λακωνικής πατριάς στην πόλη της Αδελαΐδας η οποία προσέλκυσε πολλούς απόδημους από τα εξαθλιωμένα τον καιρό εκείνο ορεινά χωριά του Νότια Πάρνωνα κατά την περίοδο της μεταπολεμικής μαζικής μετανάστευσης στις δεκαετίες του '50 και του '60. Ανεξάρτητα από τα χωριά καταγωγής, ωστόσο, ασφαλώς όλοι στο προεδρείο και το ΔΣ σκέπτονται και ενεργούν πρώτα και κύρια προς όφελος της ελληνικής παροικίας σαν σύνολο, με ξεχωριστό φυσικά ενδιαφέρον για την ιδιαίτερη πατρίδα μας τη Λακωνία, ολόκληρη από τη νεότερη Νεάπολη μέχρι και τις βορειότερες Καρυές.
Ο Παλλακωνικός Σύλλογος παρουσιάζει μακρά και πολύ δραστήρια συμβολή στην κοινωνική ζωή της ελληνικής παροικίας στην Αδελαΐδα και την Νότια Αυστραλία. Ιδρύθηκε το 1966 και είναι ενδιαφέρον ότι πρώτος του γραμματέας ήταν ο σημερινό πρόεδρος, Χρήστος Δ Βλάχος, τότεένας νεαρός 22-χρονος νεοφερμένος μετανάστης από το Γεράκι. Άλλα μέλη του ιδρυτικού διοικητικού συμβουλίου ήταν οι Ηλίας Καρούνος (πρόεδρος από τον Μυστρά), Γεώργιος Οικονόμου (αντιπρόεδρος από Άγιους Ανάργυρους), Γεώργιος Ανδρεσάκης (ταμίας από τα Τάλαντα), Γεώργιος Κατσάπης (Σκάλα), Γεώργιος Κρητικός (Τάλαντα) και Βαγγέλης Ψαράκης (Βάτικα).
Από την αρχή τα ιδρυτικά μέλη θεώρησαν αναγκαίους σκοπούς του συλλόγου:
• Να φέρει πιο κοντά όλους τους Λάκωνες της Νότιας Αυστραλίας
• Να διατηρήσει και να περάσει στις μεθεπόμενες αυστραλογεννημένες και αυστραλομεγαλωμένες γενιές την πλούσια λαογραφική και μουσική παράδοση της πατρίδας
• Να διατηρήσει στενές επαφές με τις ρίζες τους, τη Λακωνία, και να προσφέρει κάθε βοήθεια σ' αυτή και σε δεινοπαθούντες πατριώτες
Το Γενάρη του 1997 ο σύλλογος αγόρασε δικό του χτίριο και ανέλαβε την πρόκληση να δημιουργήσει το Παλλακωνικό Οικογενειακό Κέντρο που θα στοχεύει να καλύπτει τις ανάγκες όλης της λακωνικής πάτριας και όλων των φίλων:
• Παιδική χαρά για τα παιδιά
• Αίθουσα διασκέδασης για τη νέα γενιά
• Λέσχη για τους ηλικιωμένους
• Χώρο συνάντησης για όλους
• Στέγαση μόνιμης έκθεσης λαογραφικών αντικειμένων από τη Λακωνία
• Δημιουργία αναγνωστηρίου και βιβλιοθήκης
Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι πολλές, αλλά οι εκδηλώσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι οι ακόλουθες:
• Οι Λάκωνες καλωσορίζουν κάθε καινούργιο χρόνο όλοι μαζί στον καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο χορό του συλλόγου
• Κατά το τέλος του καλοκαιριού ο σύλλογος διοργανώνει εκδρομή, έξω απ' την πόλη της Αδελαΐδας, για τα μέλη του
• Την πρώτη Κυριακή του Μάη ο σύλλογος τιμάει τις μητέρες με απογευματινό μπάρμπεκιου
• Την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη γιορτάζεται η Μέρα του Πατέρα
• Η Γιορτή του Συλλόγου γιορτάζεται κάθε Οκτώβρη
• Επιπλέον διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας, συμπεριλαμβανομένωντην σφαγή στο Μονοδέντρι κάθε Νοέμβριο, και το ολοκαύτωμα των Βρονταμιτών στο Παλιομονάστηρο κάθε Σεπτέμβρη.
• Οι Λάκωνες και φίλοι έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν κάθε Παρασκευή βράδυ στο Λακωνικό Οικογενειακό Κέντρο που προσφέρει ένα άνετο, ξεκούραστο, οικογενειακό περιβάλλον
• Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα ο σύλλογος διοργανώνει μπάρμπεκιου προωθώντας πάντοτε τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης και οικογενειακό περιβάλλον
Εκτός από τα ανωτέρω, άμεσες προκλήσεις για το νέο συμβούλιο είναι ίδρυση χοροδιδασκαλείου και να εξακολουθήσει να προωθεί τη διατήρηση της μητρικής μας γλώσσας την Ελληνική, την αγάπη και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των Λακώνων και γενικά όλων των πατριωτών.Πάνω απ' όλα ο Παλλακωνικός Σύλλογος να συνεχίσει να δένει κάθε Λάκωνα ψυχικά με τις ρίζες του।
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών εύχεται ολόθερμα συγχαρητήρια στους συμπατριώτες για την εκλογή τους, και καλή δύναμη στο έργο τους!
Αίτημα πολλών χρόνων ήταν η δημιουργία ενός Βυζαντινού Μουσείου στο Γεράκι। Είναι γνωστό ότι το Γεράκι ειναι μοναδικό για την ιστορία του και κυρίως για τις Βυζαντινές εκκλησίες (13ου έως 17ου αι), εντός αλλά και εκτός του Κάστρου। Τις εκκλησίες αυτές κοσμούν σπάνιες, μοναδικές τοιχογραφίες, όπως η "Μάχη της Ιεριχούς" και η "Οσία Μαρία η Αιγυπτία"।(Αντίγραφο τμήματος της τελευταίας υπάρχει στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας)। Οι λοιποί Βυζαντινοί θησαυροί, όμως βρίσκονταν εκτός Γερακίου, καθώς δεν υπήρχε χώρος να τους φιλοξενήσει। Επιτέλους, η στιγμή έφθασε, καθώς ο χώρος αυτός θα είναι ο 1ος όροφος του Ρελλείου Παρθεναγωγείου, αφού συντηρήθηκε και ανακαινίσθηκε। Η Δημοτική Αρχή, για μήνες προσπαθούσε, ώστε να εγκριθεί από την περιφέρεια και από τις αρμόδιες επιτροπές η παραχώρηση του χώρου, από τον Δήμο στην 5ηΕφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το Βυζαντινό Μουσείο। Ο δήμαρχος Γερονθρών, κος Φίλιππος Πήλιουρας, με χαρά και ανακούφιση , μας ανακοίνωσε ότι η πρόταση εγκρίθηκε, και το Γεράκι και η περιοχή των Γερονθρών θα έχει επιτέλους το Μουσείο που αξίζει! Εξέφρασε την ελπίδα, επίσης, ότι αυτό θα γίνει πριν το Φθινόπωρο। Ο κάτω όροφος του Ρελλείου, όπως έχουμε αναφέρει, θα φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη। Για το σκοπό αυτό, θα παραχωρηθεί η χρήση του στον Πολιτιστικό Σύλλογο, ώστε να την εγκαταστήσει και να φροντίσει για τη λειτουργία της, όπως έχει ξεκινήσει άλλωστε!