Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, για το "διήμερο του μετανάστη", τη σκυτάλη παίρνει ο Δήμος Γερονθρών।
Την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 7.30 μμ: Υποδοχή των μεταναστών, τέλεση εσπερινού στον ΙΝ Κοίμησης Θεοτόκου, Γερακίου
Την ίδια μέρα, στις 9.15 μμ, θα προσφερθεί δείπνο προς τιμή των μεταναστών, και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας, από χορευτικό συγκρότημα της Αργολίδας, στην πλατεία της Επάνω Βρύσης.
Την Κυριακή 1 Αυγούστου, στις 9.15 μμ θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του δημοφιλή τραγουδιστή Πέτρου Γαϊτάνου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην είσοδο του Κάστρου του Γερακίου, μπροστά από το ναό της Αγίας Παρασκευής। Για τη (δωρεάν) μεταφορά προς και από το κάστρο, θα χρησιμοποιηθούν λεωφορεία από το Δήμο, που θα ξεκινούν από την Κάτω Βρύση। Η είσοδος είναι ελεύθερη।
Η συναυλία στο φωταγωγημένο κάστρο, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το Δήμο Γερονθρών, με τον τίτλο "Κάστρεια"। Δημοφιλείς καλλιτέχνες έχουν ερμηνεύσει τραγούδια τους και έχουν καταχειροκροτηθεί από το κοινό।Όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων,ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Μανόλης Λιδάκης, κ।ά। Οι συναυλίες αυτές είναι πολύ ξεχωριστές, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου। Ο ήχος, μαζί με το φώς και τη σκιά, έχουν ένα ξεχωριστό τόνο, με φόντο τα ερείπια του φράγκικου κάστρου। Είναι μια εμπειρία μοναδική για το κοινό, αλλά και για τους ερμηνευτές όπως οι ίδιοι έχουν πει। Ο Πέτρος Γαϊτάνος είναι μία από τις πιο αγαπημένες φωνές, και έχει ξανατραγουδήσει στο κάστρο του Γερακίου, το 2004। Επειδή η ερμηνεία του εκείνη έμεινε αξέχαστη, ίσως η καλύτερη, ο κος Φίλιππος Πήλιουρας, επέλεξε να κλείσει τη θητεία του ως δήμαρχος Γερονθρών με την επανάληψη εκείνης της αξέχαστης συναυλίας!
Με τον καθιερωμένο τρόπο, όπως κάθε χρόνο, γιορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, και εφέτος στο Γεράκι. Ο εορτασμός ξεκίνησε, την παραμονή το βράδι, με την τέλεση του εσπερινού, στην ομώνυμη εκκλησία, στην είσοδο του φράγκικου κάστρου. Αρκετοί ήταν οι πιστοί, που παρακολούθησαν τον ακούραστο παπα- Γιάννη, μαζί με τους δύο ψάλτες να απαγγέλουν τους ύμνους, ακριβώς κάτω από το φωτισμένο κάστρο. Η λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής επίσης και το πρωί, με πλήθος κόσμου πάλι.
Η Αγία Παρασκευή, είναι : "Σταυρεπίστεγου τύπου ναός υστεροβυζαντινών χρόνων με ερειπωμένα σήμερα προσκτίσματα στα βόρεια και τα νότια। Από τη ζωγραφική του, που κατά κύριο λόγο ανήκει στο α' μισό του 15ου αιώνα σώζεται μεγάλο μέρος। Ενδιαφέρουσα η παράσταση με τις έξι ψιλόλιγνες μορφές των δωρητών της εκκλησίας, στο δυτικό τοίχο, καθώς και της Αγ. Παρασκευής, στο βόρειο, την οποία περιβάλλει πώρινο προσκυνητάρι με ανάγλυφες και εγχάρακτες διακοσμήσεις με γεωμετρικά σχέδια και ζώα." Πηγή
Το βράδι της 26ης Ιουλίου, ανήμερα δηλαδή, έγινε το καθιερωμένο λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία της " Επάνω Βρύσης", ή αλλιώς στα "Δοντάκια", ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια που γίνονται κάθε χρόνο στο Γεράκι। Το χαρακτηριστικό, από την εποχή που καθιερώθηκε αυτό το πανηγύρι, είναι ότι ο κόσμος φέρνει από τα σπίτια του τα τραπέζια, τις καρέκλες, αλλά και το φαγητό। Η πλατεία στα Δοντάκια, είναι στο ψηλότερο σχεδόν σημείο του χωριού, και ακόμη και σε περίοδο καύσωνα, εκεί φυσάει δροσερό αεράκι। Με αυτές τις προϋποθέσεις, και απέναντι από το επιβλητικμό, φωτισμένο κάστρο, ο κος Μπατσάκης με την ορχήστρα του, διασκέδασε τον κόσμο, ειδικά τη νεολαία, που χόρευε στους ρυθμούς λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών ως το πρωί। Ευχάριστη νότα, ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από μαθητές του δημοτικού σχολείου, που, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας του χορού, της κας Νάγιας Πουλημενάκου, καταχειροκροτήθηκαν από όλους! Η κα Πουλημενάκου, αποτελεί ισχυρό παράγοντα και φορέα πολιτισμού στο Γεράκι, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια μαθαίνει όλους σχεδόν τους Ελληνικούς χορούς στα παιδιά του Γερακίου! Επίσης, την ημέρα αυτή διάλεξε ο καινούριος αθλητικός σύλλογος "Κάστρο Γερακίου", να κάνει την εμφάνισή του, διαθέτοντας λαχνούς και μοιράζοντας δώρα, κατόπιν κλήρωσης στους παρευρισκομένους। Ο Πολιτιστικός Σύλλογος εύχεται κάθε επιτυχία στον Αθλητικό Σύλλογο!
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του πολιτισμικού προγράμματος του Συλλόγου. Η προαγωγή και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, ήθους και γλώσσας είναι σημαντικός στόχος του Παλλακωνικού Συλλόγου, ρητά κατοχυρωμένος στο καταστατικό, και ανάμεσα στους κύριους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε περίπου πριν 44 χρόνια από τους πρώτους Λάκωνες μετανάστες.
Η ιστορία μας, συμβάντα και καταστάσεις, από την εποχή του θρυλικού Λεωνίδα μέχρι και σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας και της ταυτότητάς μας ως Λακωνική πατριά, στην οποία ιστορικά και πολιτισμικά ανήκουν και οι Κοσμίτες, παρόλο που το χωριό τους διοικητικά πέφτει στην Αρκαδία.
Ο Κοσμάς, το μπαλκόνι της Κυνουρίας όπως φημίζεται, βρίσκεται στις κορυφές του Πάρνωνα περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ το Λεωνίδιο Αρκαδίας και το Γεράκι Λακωνίας.Οι περισσότεροι Κοσμίτες ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και είναι διπλοκάτοικοι.Το καλοκαίρι απολαμβάνουν τη ζωή του βουνού ενώ τον χειμώνα τον περνάνε στα γειτονικά χωριά της Λακωνίας· Γεράκι, Βρονταμά και Γράμμουσα. Γι αυτό συχνά αναφέρονται ως Κοσμιτογερακίτες ή Κοσμιτοβρονταμίτες, λένε η καρδιά του χωριού τους χτυπά στην Λακωνία, και στην Αδελαΐδα οι περισσότεροι είναι ενταγμένοι στον Παλλακωνικό Σύλλογο, σωματείο εκπροσώπησης όλων των Λακώνων στην ελληνική παροικία της πόλης.
Το καλοκαίρι του 1943, στη μέση της κατοχής, όλοι οι Κοσμίτες είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους στο βουνό, όταν την νύχτα της Δευτέρας 26 Ιουλίου παίρνουν πληροφορία ότι το πρωί της Τρίτης, 27 Ιουλίου, ιταλικά στρατεύματα με επικεφαλή τον διοικητή της Τρίπολης και της Πελοποννήσου, τον περιβόητο Φεστούτσιο, θα κατευθύνονταν από το Γεράκι προς τον Κοσμά προκειμένου, ορισμένοι υποστηρίζουν, να κάψουν τα χωριά του Νότιου Πάρνωνα. Όποια ωστόσο κι αν ήταν η πρόθεσή τους, σίγουρα δεν έρχονταν με σκοπούς καλούς.Έτσι για να αποφύγουν οποιαδήποτε συμφορά, 44 Κοσμίτες και άλλοι 12 κοντοχωριανοί ενταγμένοι στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), τότεπου ακόμα ήταν όλοι ενωμένοι, έστησαν καρτέρι στη θέση Σταυρό, μια ελατοσκεπασμένη χαράδρα λίγο έξω από το χωριό.Ημάχη που επακολούθησε, με την ενίσχυση όλων των χωριανών, θεωρείται από τις πρώτες νικηφόρες πράξεις αντίστασης στην Πελοπόννησο.Χωρίς ούτε μια ελληνική απώλεια, ολόκληρος ο λόχος των Ιταλών εξοντώθηκε: νεκροί ο ίδιος ο Φεστούτσιο και άλλοι 31 υφιστάμενοί του· τραυματίες 36· αιχμάλωτοι 3 αξιωματικοί και 45 στρατιώτες.Αυτό έπνευσε εμπιστοσύνη στους ντόπιους ότι είναι ικανοί και μπορούν οι ίδιοι να υπερασπίσουν τα πατρώα τους εδάφη, σπίτια, χωριά και πατρίδα.
Η Αντίσταση και η υπεράσπιση της πατρίδας άλλωστε δεν ήταν κάτι το καινούργιο για τους Κοσμίτες και τις Κοσμίτισσες.Το αγωνιστικό πνεύμα κυλούσε στις φλέβες τους από την Επανάσταση του 21.Τον καιρό εκείνο στον εθνοαπελυθερωτικό αγώνα της παλιγγενεσίας έλαβαν μέρος 195 Κοσμίτες αγωνιστές, οπλαρχηγοί καπεταναίοι και απλοί στρατιώτες.Τώρα, 120 χρόνια μετά, σχεδόν 80 χωριανοί και χωριανές συμμετείχαν ενεργά στον αντιστασιακό αγώνα.
Κατά τρόπο τραγικό όμως, ενώ το καλοκαίρι του 1943 οι Κοσμίτες πετύχανε ένα από τα πρώτα χτυπήματα κατά των ιταλικών δυνάμεων κατοχής, μόλις έξι μήνες αργότερα, το μαύρο εκείνο χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο 29-30 Ιανουαρίου 1944, οι κατακτητές επέστρεψαν, αυτή τη φορά υπό το μανδύα των Γερμανών και με τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας της Λακωνίας να παραδώσουν στις φλόγες 498 από τα 505 σπίτια του χωριού.
Κατόπιν, με καμένα πλέον τα σπίτια, το χωριό σχεδόν εγκαταλείφθηκε κατά τα υπόλοιπα χρόνια της δεκαετίας του 40.Οι Κοσμίτες ξαναγύρισαν στα ρημαγμένα τους σπίτια μετά τον πόλεμο για να ξεκινήσουν το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης.Εκτός από τα νοικοκυριά τους, κύρια κοινοτική προτεραιότητα ήταν η δημοσιά, ο αυτοκινητόδρομος να αντικαταστήσει τον παλιό μουλαρόδρομο και να συνδέσει το χωριό με το γειτονικό κεφαλοχώρι, το Γεράκι.
Σχεδόν μόνοι τους, κι όπως πάντα όλοι για έναν και ένας για όλους, άντρες, γυναίκες και παιδιά κινητοποιήθηκαν σε προσωπική εργασία μέρα νύχτα έως ότου φτιάξουν τον δρόμο και την 1η Ιουλίου 1951κυλήσει αυτοκίνητο για πρώτη φορά στο χωριό τους 1150 μέτρα ψηλά στο βουνό· συμπτωματικάακριβώς μέσα σε 100 μέρες και ανήμερα των Αγίων Αναργύρων, πολιούχων του Κοσμά,. Γι αυτό και ονόμασαν τη δημοσιά «Δρόμος των 100 Ημερών».
Το καταπληκτικό αυτό επίτευγμα εμφανίζεται στην πρώτη ταινία, ασπρόμαυρη, που θα προβληθεί.Η ταινία που φέρει το όνομα του δρόμου γυρίστηκε κατά την κατασκευή του το 1952.
Ο αγώνας των Κοσμιτών συνεχίστηκε αμείωτος στο υπόλοιπο μισό του περασμένου αιώνα και χάρη στις άοκνες προσπάθειές τους σήμερα έχει αναπτυχθεί ως ένα πανέμορφο ορεινό θέρετρο που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη ευχάριστες γεύσεις από την παραδοσιακή ζωή του πατρώου μας τόπου σε συνδυασμό με την απόλυτη ομορφιά που χαίρετε ως μπαλκόνι της Κυνουρίας.
Αποσπάσματα από την όμορφη ζωή στον σημερινό Κοσμά και την ποικιλία στο φυσικό περιβάλλον εμφανίζονται στην έγχρωμη δεύτερη ταινία «Κομάς: Το μπαλκόνι της Κυνουρίας».
Η παράσταση Καραγκιόζη, που περίμεναν ανυπόμονα οι μικροί μας φίλοι, θα παρουσιαστεί αυτή τη φορά ανανεωμένη και εμπλουτισμένη, την Τετάρτη 28 Ιουλίου , στην "Κάτω Βρύση" στο Γεράκι. Εκεί όπου δεσπόζει ο γιγάντιος πλάτανος, ό που κάτω από τη σκιά του, πριν χρόνια οι γυναίκες του χωριού έπλεναν τα ρούχα τους, και έπαιρναν νερό για τα σπίτια τους।Τώρα πάλι περιμένει να ακουστούν γέλια και φωνές, μετά τη διαμόρφωση του χώρου που ολοκλήρωσε η Δημοτική Αρχή। Η τιμή του εισητηρίου θα είναι 3 ευρώ (2 ευρώ για τα παιδιά)। Ώρα έναρξης: 9.00 μμ Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Γερακίου.
Ο Πολιτιστικός Σύλογος Γερονθρών, ύστερα από την εκδήλωση επιθυμίας αρκετών μελών, και μέσα στο πνεύμα του επερχόμενου Δεκαπενταύγουστου, διοργανώνει εκδρομή - προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας, την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010.
Η αναχώρηση θα γίνει από το Γεράκι (Ρέλλειο) στις 7।30 το πρωί। Η διαδρομή με το λεωφορείο διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες। Μετά την επίσκεψη στην Ιερά Μονή, θα ακολουθήσει βόλτα στο Γύθειο για φαγητό। Επιστροφή στο Γεράκι, τις απογευματινές ώρες। Εγγραφές στα μέλη ΔΣ του Συλλόγου, Τηλ: 27310 71691, 71261, 71316, 71491, 71507. Τιμή εισητηρίου 10 ευρώ.
Η Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο χιλίων μέτρων πάνω στον Ταΰγετο και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης. Έχει χτιστεί στα ερείπια αρχαίου ναού της Αθηνάς γιατρίσσης, στοιχεία του οποίου υπάρχουν στο εσωτερικό της ναού της μονής.
Στα πλαίσια της εορτής του μετανάστη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, με τη συνδρομή του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων και των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου Γερακίου,διοργανώνει την Πέμπτη 29/07/2010 στις 9 το βράδι, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Γερακίου.
Η βραδιά θα περιλαμβάνει:
Προβολή παρουσίασης με φωτογραφίες και υλικό σχετικό με την μετανάστευση από την περιοχή μας.
Συναυλία με 7μελές μουσικό σχήμα στο οποίοθα συμμετέχουν οισυμπατριώτες μας κκ. Κουτσοβασίλης Σπύρος & Παπαγεωργίου Κων/νος, με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτιάς.
Επίσης, την Τετάρτη 28 Ιουλίου, θα παιχτεί παράσταση «Καραγκιόζη», για μικρούς και μεγάλους, από το θέατρο σκιών Τ। Ανδριώτη
ØΌσοι έχουν στην κατοχή τους μεταναστευτικά στοιχεία και επιθυμούν να εξετασθούν και να συμπεριληφθούν στην παρουσίαση, μπορούν να επικοινωνήσουν ή να τα στείλουν ηλεκτρονικά στους : κα Σαράντη Ανθή asaranti@sch.gr (2731071691), κ. Σταματόπουλο Θανάση tomstamat@yahoo.gr (2731071261),ώστε να ψηφιοποιηθούν και να επιστραφούν.
Οι μαθητές όλων των σχολείων του Γερακίου: Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αποχαιρέτησαν τις αίθουσες, τα θρανία τους, τους συμμαθητές και τους δασκάλους και καθηγητές τους, δίνοντας ραντεβού για το Σεπτέμβρη। Οι τελευταίες ημέρες και οι αποχαιρετισμοί, συνοδεύτηκαν από ωραίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: Οι 35 λιλιπούτειοι μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, έδωσαν μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση στην αυλή του σχολείου τους, με τίτλο " Τα καλλιστεία των εποχών", και καταχειροκροτήθηκαν από τους γονείς και τους φίλους τους!
Οι μαθητές του Δημοτικού παρουσίασαν πολύ ωραία θεατρικά, καθώς και μουσική και χορευτική παράσταση. Οι μαθητές του Γυμνασίου, πριν την έναρξη των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και είχαν να κάνουν με : Τους κανόνες της υγιεινής διατροφής (στο μάθημα των Αγγλικών), την Ιστορία της Βιολογίας, της Φυσικής (Ηλεκτρισμού) και της Χημείας ("Ανακάλυψη Χημικών στοιχείων"), στα αντίστοιχα μαθήματα। Στο τέλος, ομάδα μαθητών έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς, προβάλλοντας φωτογραφίες από τη σχολική ζωή: εκδρομές - επισκέψεις, σχολικές γιορτές και λοιπές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες και συμμετοχές σε πρωταθλήματα।
Οι μαθητές του Λυκείου, δεν έκαναν εκδηλώσεις, καθώς ήταν απορροφημένοι στις εξετάσεις τους, ειδικά οι μαθητές της Γ' Λυκείου, οι οποίοι, με τη βοήθεια των καθηγητών τους έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα, με σκοπό να μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις। Οι βαθμολογίες μόλις αναρτήθηκαν στους πίνακες, και οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τις σχολές της προτίμησής τους। Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά।
Το Γυμνάσιο θα είναι ανοικτό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κάθε δεύτερη Πέμπτη (δηλαδή 8/7, 22/7,5/8, 19/8) , ενώ το Λύκειο Γερακίου κάθε Πέμπτη, τις πρωινές ώρες.