Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Μουσικό πρόγραμμα με κιθάρες, Παραμονή Χριστουγέννων στο Γεράκι




 Το Σάββατο 24/12 στις 6 το απόγευμα, Παραμονή Χριστουγέννων, ελάτε να ακούσουμε χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια, με κιθάρες, και να τραγουδήσουμε τα κάλαντα!!!

Με τον δάσκαλο μουσικής, κιθαρίστα, Χαράλαμπο Γούλα και τους μαθητές του.

Στην κεντρική πλατεία Γερακίου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Ευχές.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο Καινούργιος χρόνος 2023. Με υγεία, χαρά, δημιουργικότητα και ευημερία!!!








Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Παρουσίαση βιβλίου απο την Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Γερακίου

Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Γερακίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση/ συζήτηση με αφορμή το λογοτεχνικό βιβλίο  " Ο Βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος των εκδόσεωνΨυχογιός. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2022,  στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου ( ισόγειο Ρελλειου Παρθεναγωγείου), στο Γεράκι. 
Είναι ανοιχτή για το κοινό. Παρούσα θα είναι η συγγραφέας Κλαιρη Θεοδώρου, η οποία θα μιλήσει για το βιβλίο της, θα απαντήσει σε ερωτήσεις και θα υπογράψει αντίτυπα. 
Είναι η 3η συγγραφέας που προκαλείται μέσα στο 2022 από την Λέσχη ανάγνωσης, μετά τον Γιάννη Καλπουζο και την Δήμητρα Ιωάννου. 
Τα μέλη της Λέσχης θα προσφέρουν μπουφέ και καφέ. 
Ώρα έναρξης, 20.00.

 

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Ημέρα της Αγρότισσας

Η Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας εορτάζεται παγκοσμίως στις 15 Οκτωβρίου, μετά από απόφαση του ΟΗΕ ( 18 Δεκεμβρίου 2007). 

Είναι μια - έστω καθυστερημένη- αναγνώριση της προσφοράς της γυναίκας της υπαίθρου, στον αγροτικό τομέα. Μιας προσφοράς για πολλά χρόνια αθόρυβης, αλλά σημαντικής. Της γυναίκας που σηκωνόταν χαράματα, να πάει στο χωράφι, άλλοτε με το γαϊδούρι η με τα πόδια και αργότερα με το τρακτέρ ή το αγροτικό αυτοκίνητο. Που αγωνιζόταν μαζί με τον άντρα της, να προσφέρει στην οικογένειά της, στον δύσκολο χειρωνακτικο στίβο, εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, πολλές φορές μαζί με τα παιδιά της.... Ποιός θυμάται το μωρό στη νακα, μαζί με τη μάνα στο χωράφι... 

Ισότιμη μόνο στο χωράφι.. Και στην επιστροφή να συνεχίζει ακούραστη τη δουλειά στο σπίτι. Να μαγειρέψει, να πλύνει, να ετοιμάσει τα παιδιά... Να ετοιμάσει το κολατσιό της άλλης μέρας για το χωράφι... Και πάλι από την αρχή. 

 Στις μανάδες μας και στις γιαγιάδες μας λοιπόν, αφιερωμένη η μέρα αυτή.


 

Η φωτογραφία από το βιβλίο του Τάσου Αθ. Γριτσόπουλου "Ιστορία του Γερακίου " (1982), με τίτλο: "Γυναίκες Γερακίτισσες μαζεύουν ελιες".

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Μαθήματα Μουσικής στο Γεράκι: Κιθάρα και Μπουζούκι.

Η Μουσική είναι ένα πολιτισμικό αγαθό που προσφέρει καλλιέργεια ψυχής και πνεύματος. Τα ωφέλη της μουσικής είναι αποδεδειγμένα , από την εμβρυική ηλικία ως το τέλος της ζωής του ανθρώπου. Διεγείρει τον εγκέφαλο, βελτιώνει τη μνήμη, ενισχύει την κοινωνικότητα, αποτελεί πειθαρχία και προκαλεί τη δημιουργικότητα. Μπορεί να αποτελέσει εφόδιο για την επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και την προσωπική ευτυχία. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος παρακινεί και προτείνει σε άτομα κάθε ηλικίας να ασχοληθούν με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Στο Γεράκι έχουμε την τύχη να παραδίδουν για 4η συνεχή χρονιά μαθήματα μουσικής δύο καταξιωμένοι μουσικοί, δάσκαλοι: Ο Χαράλαμπος Γούλας στην κλασική κιθάρα, κάθε Σάββατο, στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου, και ο Γιώργος Ζήτσας, στο μπουζούκι, κάθε Δευτέρα. Τα μαθήματα, που απευθύνονται σε παιδιά αλλά και ενηλίκους, ξεκινούν το Σάββατο 1/10/2022 και τη Δευτέρα 3/10/2022 αντίστοιχα. Για εγγραφές ή και περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 6972449270 (Χαρ. Γούλας) , 6955009748 (Γ. Ζήτσας) ή στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΙ- ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022 - ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών γνωστοποιεί την έναρξη μαθημάτων εκμάθησης της υφαντικής τέχνης από έμπειρους δασκάλους/ γνώστες της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης του Γερακίου. Η λειτουργία πειραματικής δομής διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στοχεύει στη διάσωση της παράδοσης και τη διαιώνιση της τέχνης των γερακίτικων υφαντών και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ευρώτα και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «Πάρνωνας Α.Ε.». Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή σε δύο τμήματα διάρκειας πέντε (5) ωρών το καθένα, ένα πρωινό και ένα απογευματινό. 

Ο κύκλος διδασκαλίας θα έχει συνολική διάρκεια εκατόν είκοσι (120) ώρες για κάθε ένα από τα δύο τμήματα και θα λάβει χώρα στο ισόγειο του Δημοτικού Ξενώνα Γερακίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής και να την αποστείλουν έως 04/09/2022 στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση politistikosgeron@gmail.com ,στο ΚΕΠ Γερακίου , ή στην Π.Ε. Λακωνίας, στο Διοικητήριο. 

Λόγω περιορισμένων αριθμών θέσεων, προτεραιότητα θα δοθεί στους κατοίκους του Γερακίου ηλικίας 18-45 ετών, όμως μπορεί να υποβάλλουν αίτηση άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως καταγωγής και τόπου διαμονής. 

Ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα (νήματα) παρέχονται δωρεάν.

 Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την κ.Ευαγγελία Κοντογεώργου, Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, στο τηλέφωνο:6936815850 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ: 

Α) Εντοπιότητα 

Κάτοικος Γερακίου 10 μόρια 

Κάτοικος Δήμου Ευρώτα 5 μόρια 

Β) Ηλικία 

18-30 ετών 10 μόρια 

30-40 ετών 8 μόρια 

40-50 ετών 6 μόρια 

50- 60 ετών 4 μόρια 

Γ) Ανεργία 

Θα μοριοδοτούνται με 10 μόρια οι άνεργες/οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση από τον εν λόγω φορέα. 

 

Η ΑΙΤΗΣΗ/ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 

Δ Η Λ Ω Σ Η Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ο Χ Η Σ

 [Ημερομηνία] 

ΠΡΟΣ: Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών 

Ο/Η …………………….…………………………………………..…. του……………………..…….………...……. δηλώνω υπεύθυνα το ενδιαφέρον μου να συμμετάσχω στον κύκλο διδασκαλίας εκμάθησης της υφαντικής τέχνης συνολικής διάρκειας εκατόν είκοσι (120) ωρών, που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στον Δημοτικό Ξενώνα Γερακίου, στο τμήμα που θα λειτουργεί (τσεκάρετε το τμήμα που επιθυμείτε):

  - 5 ώρες κάθε Σάββατο & Κυριακή (πρωινό τμήμα)  ___

 - 5 ώρες κάθε Σάββατο & Κυριακή (απογευματινό τμήμα)___

Στοιχεία Ενδιαφερόμενου Ονοματεπώνυμο:……………………………………………………………………………

Ηλικία:………………………………………………………………………………………

Τηλέφωνο:……………………………………………………………………………………

Διεύθυνση:……………………………………………………………………………………

E-mail:…………………………………………………………………………………………

                                                                                                          [Υπογραφή ]

Εκλογές και ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών

Στις 29 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών. 

Σε σύνολο 43 ψηφισάντων, έλαβαν: 

1. Ανθή Σαράντη, 41 ψήφους 

2. Ευαγγελία Κοντογεώργου, 31 ψήφους 

3. Σοφία Τσίπουρα, 31 ψήφους 

4. Χρυσούλα Σταματοπούλου 28 ψήφους 

5. Νίκος Αντωνάκης, 23 ψήφους 

6. Άλμα Ρέιλιγκ - Γιάννε, 21 ψήφους 

7. Ρένα Σκουλαρίνα - Θεοδωρακάκου, 10 ψήφους. 

Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής:

 Ανθή Σαράντη, Πρόεδρος 

Ευαγγελία Κοντογεώργου, Αντιπρόεδρος 

Σοφία Τσίπουρα, Γενική Γραμματέας 

Χρυσούλα Σταματοπούλου, Ταμίας Νίκος Αντωνάκης, Έφορος 

'Αλμα Ρέιλιγκ - Γιάννε και και Ρένα Σκουλαρίνα - Θεοδωρακάκου, αναπληρωματικά μέλη.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

 Ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό, ότι η Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή κατά τον μήνα Αύγουστο, λόγω διακοπών!
Θα λειτουργεί όμως ελεύθερα η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη (Βιβλιόσπιτο), στον χώρο παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας, με ανανεωμένους τίτλους.
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!



Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Βιογραφικά του Πρόσφυγα Τριαντάφυλλου Αρβανίτη: Δαρδανέλια, Καρίτσα Λακωνίας, Μαγούλα Σπάρτης



Τριαντάφυλλος Αρβανίτης: Γεννήθηκε στο χωριό Νεοχώρι Δαρδανελίων (Ανατολική Θράκη) το έτος 1896. Ήταν ένα από τα 4 παιδιά του Σταμάτη και της Ελευθερίας (το γένος Φράγκου). Τα αδέλφια του ήταν ο Τρύφων, η Ευτέρπη και ο Δημήτριος.

Οι συνθήκες ζωής του Τριαντάφυλλου, κατά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, προοιώνιζαν ένα καλό και ισορροπημένο μέλλον. Η οικογένειά του είχε κτήματα, ταυτόχρονα, παρήγε μετάξι, ενώ ασχολείτο και με την παραγωγή του φημισμένου τυριού «κατίκι». Δυστυχώς, όμως, το 1914, ο Σταμάτης, η Ελευθερία και τα 4 παιδιά τους, μετά από καταδιώξεις των Τούρκων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον γενέθλιο τόπο. Αρχικά προσέφυγαν στη Θεσσαλονίκη (Μάιος 1914), όπου κάθισαν 3 μήνες και μετά βρέθηκαν στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας.

Δεν γνωρίζουμε αν ο λόγος ήταν ο γάμος του, πάντως πολύ σύντομα, ο δεκαεννιάχρονος Τριαντάφυλλος Αρβανίτης περνώντας τα μονοπάτια του Πάρνωνα βρέθηκε στην από εδώ πλευρά του βουνού, στην Καρίτσα Λακωνίας. Εκεί, το 1915, νυμφεύτηκε την 11 χρόνια μεγαλύτερή του Παναγιώτα, θυγατέρα του Γιάννη Μαλαβάζου.

Το ζευγάρι ξεκίνησε τη ζωή του με ελάχιστα μέσα. Η κατοικία τους ήταν μια μονόχωρη καλύβα που χρησιμοποιείτο ως αχυρώνας. Ο Τριαντάφυλλος δούλευε ξενοτσόπανος σε στάνες Καριτσιωτών, ενώ μαζί με την Παναγιώτα καλλιεργούσαν την προίκα της που ήταν ένα μικρός αριθμός ελιών μεμονωμένων (κάθε μία μέσα σε κτήμα άλλου Καριτσιώτη).

Ένας Πρόσφυγας, στην Καρίτσα, λοιπόν, ο Τριαντάφυλλος Αρβανίτης. Ξένος μέσα στους ξένους, ωστόσο πολύ γρήγορα κέρδισε τη συμπάθεια και την αγάπη των γηγενών. Ήταν ένας εύθυμος, καλοκάγαθος άνθρωπος, με ταμπεραμέντο. Μιλούσε «κάπως περίεργα», διατηρώντας το γλωσσικό ιδίωμα της πατρίδας του, ενώ τις γιορτινές μέρες παρουσιαζόταν στην εκκλησία και το πανηγύρι φορώντας πάντα στο κεφάλι ένα μαντήλι δεμένο λοξά. Αλλά και όταν έμπαινε στο χορό, χόρευε εντυπωσιακά...

Η επαφή του Τριαντάφυλλου με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του ήταν σε γενικές γραμμές ανύπαρκτη. Άλλωστε, εκείνοι το 1920 επέστρεψαν στο Νεοχώρι Δαρδανελίων. Δεν γνώριζαν, βέβαια, τη μεγάλη συμφορά που θα ερχόταν δυο χρόνια μετά. Πράγματι, με τη Μικρασιατική Καταστροφή η οικογένεια του Σταμάτη και της Ελευθερίας Αρβανίτη ξεριζώθηκε δεύτερη φορά. Το 1922, πήρε τους δρόμους της προσφυγιάς μαζί με άλλους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Αυτή τη φορά βγήκε στον Πειραιά.

Οι κακουχίες πολλές. Εξαιτίας αυτών ο πατέρας Σταμάτης θα πεθάνει (1922), ενώ η μητέρα Ελευθερία με τα τρία της παιδιά, τον Τρύφωνα, τον Δημήτριο και την Ευτέρπη, θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν μένοντας σε πρόχειρες σκηνές σε μια γειτονιά του Πειραιά.

Αργότερα, ο Τρύφων θα φροντίσει να τους παραχωρηθεί ένα κρατικό προσφυγικό σπιτάκι επί της οδού Κανάρη στον Προσφυγικό Συνοικισμό του Καραβά – Πειραιά. Οι περισσότεροι εκεί θα ζήσουν μέχρι τα τέλη της ζωής τους: Ο Τρύφων θα γνωρίσει στον Συνοικισμό μια πρόσφυγα που ήταν χήρα, με την οποία θα αποκτήσει μια κόρη. Η σύζυγός του είχε επίσης δυο κόρες από τον πρώτο της γάμο. Ο Δημήτριος θα αποκτήσει κι εκείνος οικογένεια, η οποία θα μένει στο ίδιο σπίτι. Η Ευτέρπη, μόνο, μετά τον γάμο της με τον πρόσφυγα Αθανάσιο Μανωλίδη, θα φύγει από το σπίτι, μετακομίζοντας στην περιοχή του Κορυδαλλού. Στα δύσκολα κατοχικά χρόνια το προσφυγικό σπίτι θα βυθιστεί στο πένθος: Το 1942, η μητέρα Ελευθερία και ο γιος Τρύφων θα φύγουν από τη ζωή με διαφορά λίγων μηνών.

Επανερχόμενοι στην Καρίτσα και στη ζωή του Τριαντάφυλλου και της Παναγιώτας, εκείνη δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τα πρώτα χρόνια του γάμου τους. Δεν έχουν αποκτήσει άλλωστε παιδιά. Ωστόσο, κάποια μέρα η Παναγιώτα γυρνώντας από το χωριό Αναβρυτή Λακωνίας, όπου είχε πάει να αγοράσει τσαρούχια, έφερε μαζί της ένα μικρό παιδάκι. Λεγόταν Παναγιώτης Ι. Χαλκιάς. Τον παρουσίασε στον Τριαντάφυλλο ως το ψυχοπαίδι τους, λέγοντάς του ότι το έφερε να το μεγαλώσουν. Αργότερα στο παιδί αυτό εκείνη θα γράψει τη μικρή περιουσία της. Στο συμβόλαιο που θα συντάξει θα αναφέρει ότι «μέρος της επικαρπίας να λαμβάνει και ο Τριαντάφυλλος εάν αυτή φύγει νωρίτερα από τη ζωή». Πράγματι, η Παναγιώτα πέθανε πρώτη (1951).

Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο Τριαντάφυλλος δεν έμεινε για πολλά χρόνια στην Καρίτσα. Το 1954 εγκαταστάθηκε στη Μαγούλα της Σπάρτης. Είχε στο μεταξύ πουληθεί η καλύβα – αχυρώνας στον Μιχάλη Μαλαβάζο.

Στη Μαγούλα, έμενε σε ενοικιασμένο σπίτι για το οποίο πλήρωνε ενοίκιο 200 δραχμές τον μήνα. Ο μισθός από τη δουλειά του - εργαζόταν ως ξενοτσόπανος στη στάνη του Αθανάσιου Χ. Μαχαίρα- ήταν 400 δραχμές το μήνα. Πενιχρά τα οικονομικά του, που όμως δεν τον εμπόδισαν να έρθει σε δεύτερο γάμο: Το 1959 νυμφεύτηκε την Σπαρτιάτισσα Γιαννούλα Ευαγγελάκου.

Συνάμα, από όταν έφτασε στη Μαγούλα, είχε αρχίσει να ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια δική του στέγη. Άλλωστε από το 1957 το ελληνικό κράτος καλούσε τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στη Λακωνία να υποβάλουν χαρτιά για να τους παραχωρήσει προσφυγικό οικόπεδο στη Σπάρτη και κατόπιν να τους δανειοδοτήσει να ανεγείρουν κατοικία. Αρκεί να μπορούσαν να αποδείξουν την προσφυγική τους ιδιότητα και την ακτημοσύνη τους από το 1922 μέχρι τώρα. Ο φτωχός Τριαντάφυλλος είχε αυτές τις προϋποθέσεις. Όμως το ελληνικό κράτος τον ρωτούσε και κάτι άλλο: εάν είχε συγκατοικήσει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του στο παραχωρηθέν στην οδό Κανάρη του Πειραιά προσφυγικό σπίτι.

Ο Τριαντάφυλλος επιδόθηκε σε ένα δεκάχρονο αγώνα να πετύχει το στόχο του. Για την απόδειξη της προσφυγικής του ιδιότητας κάλεσε (1960) τον πρόεδρο της Κοινότητας Καρίτσας να βεβαιώσει εγγράφως ότι ο «πρόσφυγας Τριαντάφυλλος Αρβανίτης, καταδιωχθείς από τους Τούρκους εμφανίστηκε στην Καρίτσα το 1915». Να πει επίσης ότι «ποτέ δεν εξυπηρετήθηκαν έστω στοιχειωδώς οι στεγαστικές του ανάγκες και ουδεμίας αποκατάστασης έτυχε, αντιθέτως έμενε σε πρόχειρο αχυρώνα». Για το ότι δεν έμεινε ποτέ στην οδό Κανάρη κάλεσε (1963) τον αδελφό του Δημήτριο. Αυτός βεβαίωσε ότι «στο προσφυγικό σπίτι επί της οδού Κανάρη διαμένει σήμερα ο ίδιος με την 7αμελή οικογένειά του, επίσης, η κόρη του αδελφού του (Τρύφωνα) με την πενταμελή οικογένειά της, καθώς και οι άλλες δυο κόρες της συζύγου του Τρύφωνα με τις οικογένειές τους και ότι ποτέ ο Τριαντάφυλλος δεν διέμεινε στο σπίτι εκείνο».

Έτσι, το ελληνικό κράτος, το 1967, παραχώρησε στον Τριαντάφυλλο μισό οικόπεδο στον Προσφυγικό Συνοικισμό Δαγρέικα στη Σπάρτη. Παράλληλα τον κάλεσε να δανειοδοτηθεί ώστε να κτίσει το σπίτι του. Τα γεράματα όμως και ο μικρός μισθός δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

Ο θάνατός του δεν είναι γνωστό πότε συνέβη, πάντως, πρέπει να πέθανε μετά το 1975, έχοντας ζήσει βαθιά τις επιπτώσεις που φέρνει στη ζωή του ανθρώπου ο ξεριζωμός, η προσφυγιά. Κυρίως, την απώλεια συγγενών και φίλων και τον αγώνα για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων της ζωής. Για τον Τριαντάφυλλο, ο αγώνας αυτός ήταν ισόβιος.

Κείμενο: Μιχάλης Σόβολος (Πηγές: 1. Γ.Α.Κ.: Αρχείο Διεύθυνσης Υγείας και Πρόνοιας Νομού Λακωνίας. 2. Προφορική Μαρτυρία Βασιλικής Μαλαβάζου).









Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πρόσκληση από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο


Πρόσκληση από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δέχτηκε πρόσφατα ο Σύλλογός μας, με την παράκληση μέλη του Συμβουλίου μας να συμμετάσχουν αύριο, Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, ως εισηγητές, σε διαδικτυακό μάθημα. Το μάθημα εντάσσεται σε επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος, το οποίο παρακολουθούν ενήλικες της ευρύτερης κοινότητας, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών καλείται να παρουσιάσει τις δράσεις του ως προς την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Γερακίου, με έμφαση στην αναβίωση της τέχνης της υφαντικής.

Για την τιμητική αυτή πρόσκληση εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού και στην Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κα Σοφία Αντωνοπούλου.

Εκ του Δ.Σ.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ

 

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών στο «Μικρό Καφενείο», 1.5.2022. Συζητήθηκαν θέματα: α) της Βιβλιοθήκης μας, β) της Λέσχης Λογοτεχνίας, γ) της Στελέχωσης του Κάστρου μας, δ) των Φημισμένων Υφαντών μας, ε) του Ανοίγματος και της Βίωσης των Μνημείων μας, στ) της Σύνταξης και της Έκδοσης της Εφημερίδας μας, ζ) της Mελέτης Aνάδειξης της Σπάνιας Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς κ.α.

Ευχαριστούμε τα μέλη του Συλλόγου μας που παρευρέθηκαν και με τη συμμετοχή τους συνδιαμόρφωσαν ένα πολύ ωραίο και πολιτισμένο κλίμα!

Εκ του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών
 

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Γενική Συνέλευση Πολιτιστικού Συλλόγου

 


Αρ. πρωτ.: 89 /2022

Γεράκι, 26/04/2022


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2022

Αγαπητά Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών,

Σας προσκαλούμε την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022, και ώρα 8.00 μ.μ., στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στο Μικρό Καφενείο (Κεντρική Πλατεία Γερακίου).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

1.      Ενημέρωση και οικονομικός απολογισμός για τις δράσεις του Συλλόγου μας:

·         Δομή διδασκαλίας Υφαντικής Τέχνης Γερακίου

·         Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών

·         Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Γερακίου

·         Μουσικές Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών

·         Ανάδειξη Μνημείων Γερακίου

·         Επετειακοί Εορτασμοί

·         Ενέργειες περί της στελέχωσης του Κάστρου Γερακίου

·         Έκδοση και κυκλοφορία Εφημερίδας «Το Γεράκι»

2.      Θέματα που θα τεθούν από τα μέλη,  προς συζήτηση

3.      Εκλογές Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών

Η συμμετοχή σας θεωρείται πολύ σημαντική και ουσιαστική.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ετήσια συνδρομή για το έτος 2022 είναι ορισμένη στα 10 ευρώ. Τα ποσά της συνδρομής μπορούν να καταβληθούν την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης στον ταμία του Συλλόγου μας, κ. Νίκο Ζήτσα. Θα παρακαλούσαμε πολύ τα μέλη που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση να τακτοποιήσουν, από την αρχή, κάθε οικονομική εκκρεμότητα, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν.

Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γενική Γραμματέας

Μ. Σόβολος                                                                             Ε. Κοντογεώργου

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Όλα έτοιμα για την έναρξη μαθημάτων υφαντικής στον ορθό αργαλειό, μέχρι 13 Απριλίου οι αιτήσεις!

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών γνωστοποιεί την έναρξη μαθημάτων εκμάθησης της υφαντικής τέχνης από έμπειρες δασκάλες/γνώστριες της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης του Γερακίου.

Η λειτουργία πειραματικής δομής διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στοχεύει στη διάσωση της παράδοσης και τη διαιώνιση της τέχνης των γερακίτικων υφαντών και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ευρώτα και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ «Πάρνωνας Α.Ε.».

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή σε δύο τμήματα διάρκειας πέντε (5) ωρών το καθένα, ένα πρωινό και ένα απογευματινό. Ο κύκλος διδασκαλίας θα έχει συνολική διάρκεια εκατόν είκοσι (120) ωρών, για κάθε ένα από τα δύο τμήματα και θα λάβει χώρα στο ισόγειο του Δημοτικού Ξενώνα Γερακίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν σχετική Δήλωση Συμμετοχής και να την αποστείλουν έως 13/04/2022 στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: politistikos.geron@gmail.com ή στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών στο Γεράκι. Η δήλωση, όπως φαίνεται παρακάτω, μπορεί να εκτυπωθεί να συμπληρωθεί και να αποσταλεί στο πλαίσιο του ορισμένου χρόνου. 
Μπορεί, επίσης, να παραληφθεί και να κατατεθεί στο γραφείο πληροφοριών (ισόγειο) της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπως και στο γραφείο πληροφοριών του Δημαρχείου Ευρώτα (Σκάλα Λακωνίας).

Λόγω περιορισμένων αριθμών θέσεων, η διαδικασία επιλογής θα διενεργηθεί βάσει μοριοδότησης.

Ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα (νήματα) παρέχονται δωρεάν.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την Γενική Γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών,  κα Ευαγγελία Κοντογεώργου, στο τηλέφωνο: 6936815850

Εκ του Δ.Σ.







                                                 ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ:












Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *