Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: ΤΟ ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 850 ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ!


Το Γενικό Λύκειο Γερακίου την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 εκπροσωπήθηκε από την ομάδα Hawk Squad  ( Ομάδα Γερακιών), στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 ο οποίος διεξήχθη στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου στην Αθήνα.
Την εκπαιδευτική ομάδα απαρτίζουν οι μαθητές της Β΄ τάξης: Δρούσιας Χρήστος, Χαλκιάς Περικλής και Τραϊφόρου Κατερίνα και της Α΄ τάξης Ζάχος Ιωάννης, Κανάκης Νικόλαος και Μποτέζ Εμμανουήλ και Σαράντη Άννα (προπονήτρια ομάδας).
Οι μαθητές κλήθηκαν να σχεδιάσουν μία έξυπνη και βιώσιμη πόλη (Smart City), αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες τους στη ρομποτική με σκοπό να δώσουν λύση σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για την πραγματοποίηση του project.
Μετά από μεγάλη θέληση και σκληρή δουλειά διάρκειας 6 μηνών, η ομάδα κατέκτησε την 5η θέση Πανελλαδικά. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κυρίως στον κ. Δημητριάδη Νικόλαο (Μαθηματικό), τους γονείς των παιδιών και το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που βοήθησαν με κάθε τρόπο για την πρόκριση της ομάδας στις 5 καλύτερες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Σαράντη Άννα
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΓΕΛ Γερακίου
Προπονήτρια ομάδας Hawk Squad
Ο Δήμος Ευρώτα εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο συγχαίρει το ΓΕΛ Γερακίου για τη δραστηριότητά του και αυτή την επιτυχία και εύχεται στους βραβευθέντες μαθητές και εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να υλοποιούν δημιουργικές και καινοτόμες δράσεις.
Ο επόμενος στόχος της ομάδας squad είναι η συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα ρομποτικής, την ετήσια παγκόσμια διοργάνωση, που φέτος θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, στην Ουγγαρία. Για να κερδίσει η ομάδα μια θέση στην Ολυμπιάδα, πρέπει να συνεχίσει να προπονείται σκληρά, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το έργο της. Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!!




Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Γεράκι


Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Γεράκι

       Ο απανταχού ελληνισμός τιμά στις 25 Μαρτίου τους προγόνους μας που ξεκίνησαν την επανάσταση το 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι στην πατρίδα μας!  Παράλληλα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την χαρμόσυνη είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. 
       Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάτω από έναν λαμπερό ήλιο εορτάστηκε και φέτος η διπλή εορτή στο Γεράκι.
     Μετά την Θεία λειτουργία στο κεντρικό ναό του Γερακίου για τον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου», οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία.
      Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Διευθύντρια του Λυκείου Γερακίου κ.Δήμητρα Παυλάκου  κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις πολύπαθες αλλά ηρωικές εκείνες ημέρες, αλλά και τονίζοντας τα διδάγματα του αγώνα εκείνου και τα μηνύματα που φέρνουν στη  σύγχρονη εποχή και ειδικότερα στους νέους.
      Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση  των σχολείων μας: Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Γερακίου στο δρόμο πάνω από το Δημοτικό Σχολείο. Μαθητές και μαθήτριες , φορώντας περήφανα τις παραδοσιακές φορεσιές  του τόπου μας, παρέλασαν με καμάρι, και κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων..
       Στη συνέχεια, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων ηρώων, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Λυκείου.
       Δυστυχώς φέτος λόγω του θανάτου του προέδρου μας κ.Δημητρίου Κούρλα δεν πραγματοποιήθηκαν οι παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου σε ένδειξη πένθους.
 Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά για όλο τον κόσμο και του χρόνου να είμαστε καλά.

Χρήστος Μπαλαμπάνος










Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Γερακίτες Αγωνιστές της Επανάστασης του ‘21


Γερακίτες Αγωνιστές της Επανάστασης του ‘21
από ανέκδοτο κατάλογο του 1844
του Γρηγόρη Κόντου
[διασκευασμένο απόσπασμα άρθρου προς έκδοση από την Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών]
Ως γνωστόν, μετά τον πολύχρονο και επίπονο αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων (1821-1829) οι προσδοκίες των «ἀγωνισθέντων ὑπὲρ τῆς ἐλευθερίας τῆς πατρίδος» από την Αντιβασιλεία ήταν υψηλότατες, κυρίως μετά τη δολοφονία του Κυβερνήτη Καποδίστρια και την «έξωση» του «συγκεντρωτισμού» του. Ωστόσο, η Αντιβασιλεία του νεοσύστατου και ήδη υπερχρεωμένου κράτους βάσισε την επάνδρωση του στρατού κυρίως σε Βαυαρούς, αδυνατώντας να συντηρεί ταυτόχρονα τα άτακτα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία και διέλυσε, προκαλώντας άμεσα τη δυσαρέσκεια των αγωνιστών.
Για να εκτονώσει τη συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του λαού, η Αντιβασιλεία, ένα χρόνο περίπου αργότερα αποφασίζει με διάταγμα να απονείμει σε όλους όσους πολέμησαν για την ελευθερία του Έθνους αριστεία και τα, αντίστοιχα, βέβαια προνόμια. Το μετάλλιο θα ήταν αργυρό για τους αξιωματικούς, χάλκινο για τους υπαξιωματικούς, σιδερένιο για τους στρατιώτες και θα κρεμόταν στο αριστερό μέρος του στήθους με κυανή ταινία. Οι υποψήφιοι αριστούχοι άρχισαν να συρρέουν κατά χιλιάδες.
Κατ’ ανάλογο τρόπο αντέδρασαν στο διάταγμα και οι δημότες του Δήμου Γερονθρών. Οι Γερακίτες Αριστούχοι υπήρξαν πολλοί, και για λόγους που σχετίζονται με τη δυσκολία μελέτης του αντίστοιχου Αρχείου των Αριστείων των ΓΑΚ, στο παρόν άρθρο θα αναφερθούν ενδεικτικά ορισμένα μόνο ονόματα (21) Γερακιτών Αριστούχων, όπως παρουσιάζονται σε έναν κατάλογο του 1844[1]. Εξ άλλου, κατά τα προηγούμενα και επόμενα έτη πιθανότατα δόθηκαν και άλλα Αριστεία σε Γερακίτες, όπως διαπιστώνεται από προγενέστερες αιτήσεις και άλλα έγγραφα που υπογράφουν Γερακίτες.
Ο κατάλογος του 1844:
1.      Αναγνώστης Μανώκας
2.      Γιαννάκης Κουρής
3.      Πάνος Μανώκας
4.      Νικόλαος Οικονόμου
5.      Μιχαήλ Μιτάκης (Μήτος)
6.      Γεώργιος Κωνστιάντος
7.      Πέτρος Μάδης
8.      Αθανάσιος Θεόδωρος
9.      Γεώργιος Μαστρομίχας
10.  Γεώργιος Ρέλας
11.  Αναγνώστης Μπάρλας
12.  Αθανάσιος Τζόργας
13.  Αθανάσιος Μήτρης
14.  Δημήτριος Γκίνης
15.  Γεωργάκης Μπάρλας
16.  Πάνος Κανέλης
17.  Ιωάννης Γερακιός
18.  Γεώργιος Καραμάνος
19.  Αθανάσιος Κωνστιάντος
20.  Νικόλαος Ρέλας
21.  Δημήτριος Ρέλας
Οι 21 αυτοί Γερακίτες πρέπει να γεννήθηκαν πριν τα 1805 και πιο συγκεκριμένα περίπου την περίοδο 1770-1805. Ανάμεσα στους παραπάνω ξεχωρίζουν και σημαίνουσες μορφές του τόπου κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν ο Νικόλαος Οικονόμου που είχε διατελέσει Δήμαρχος Γερονθρών, οι δημαρχικοί πάρεδροι, Πάνος Κανέλλης και Γεώργιος Καραμάνος, πλήθος προσώπων που είχαν υπηρετήσει ως δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και άλλοι ισχυροί άνδρες του Γερακίου, όπως ο Πάνος Μανώκας, που εμφανίζονται και σε πλήθος άλλων εγγράφων σχετικών με την Επανάσταση.
Δυστυχώς, δε μπορούμε να γνωρίζουμε ούτε σε ποιες μάχες έλαβαν μέρος οι παραπάνω, καθώς είναι δύσκολη η αναζήτηση των αιτήσεών τους για τη χορήγηση αριστείων, αλλά ούτε και περισσότερες πληροφορίες για τις οικογένειές τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σίγουρο είναι ότι οι Γερακίτες που συμμετείχαν στον πολύχρονο και αμφίρροπο Αγώνα για την Ανεξαρτησία υπήρξαν πολλοί, και ότι οι οικογένειές τους συνεχίζουν να κατοικούν στον τόπο τον οποίο εκείνοι ηρωικά υπερασπίστηκαν!
               




[1] Γ.Α.Κ., Αριστεία, Φ. 257, έγγρ. 023 και Φ. 273, έγγρ. 005, 009, 010, 011.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα το Γεράκι ( Απρίλιος 2016)

Η πόλη των Γερονθρών - ΕΤ3

"Αγαπώ και προβάλλω τον τόπο μου"- Γυμνάσιο Γερακίου

Γεράκι......

Λακωνία... ένα ζωντανό μουσείο

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *